Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ACF Fiorentina - FC Viktoria Plzeň

Nevidí, přesto je horolezcem: Říha tentokrát vyráží na Aconcaguu

Praha - Dnes odpoledne odlétá z Letiště Václava Havla horolezecká výprava, jejímž členem je i nevidomý horolezec Jan Říha. Cílem výpravy je zdolat nejvyšší vrchol Ameriky – argentinskou horu Aconcagua, která měří bezmála 7 tisíc metrů, její náročnost se ale rovná osmitisícovkám. "Hora je zrádná tím, že se tam hodně mění počasí," upozornil Říha, který už zdolal Elbrus, Kilimandžáro nebo Mont Blanc, pokud zvládne i tento výstup, uvažuje i o nejvyšší hoře světa.

Aconcagua
zdroj: ČTK autor: ullstein-author

"Pro mě je to ten pocit: dokázal jsem to, zase jsem vylezl nějakou obtížnost," popsal svoje pocity při horolezeckých výpravách Říha. Při výstupu mu navíc kolegové popíšou, co vidí kolem, člověk na skalách také slyší ptáky nebo šumění lesa.

A jak taková cesta k vrcholu vypadá? O Honzu se vždy stará jeden navigátor a během dne se vystřídáme, protože první jde ten, co naviguje, a poslední jde ten, kdo jistí," popsal jeden ze dvou vidících účastníků expedice horolezec Viktor Novák. Přestože nevidí, většinu cesty si Říha vystačí v podstatě sám, terén si oťukává hůlkami. "Poznám, jestli je šutr malý nebo velký a když je něco velkého, tak mi to kluci také hlásí," popsal. Nejnáročnější pro něj je cesta suťovými poli, dokonce je prý problematičtější než třeba pohyb po sněhu nebo ledovci.

"Honza je tak zkušený, že jde skoro stejným tempem jako ostatní horolezci," doplnil druhý z jeho kolegů Richard Skandera, podle něhož není na první pohled poznat, že je Říha nevidomý. Dokonce i při lezení ve známém terénu někdy leze Říha na prvním místě, většinou pro jistotu volí bezpečnější místo druhé.

Je nám líto, video expirovalo.
Rozhovor s účastníky expedice

Na  Aconcaguu plánují horolezci vylézt alpským stylem, všechno vybavení si tedy ponesou na zádech. A že ho rozhodně nebude málo, dohromady musí výprava unést asi 80 kilo materiálu. Nejprve podniknou aklimatizační výstup kolem Mendosy do výšky kolem 5 000 metrů, pak se vydají na hřeben takzvanou polskou cestou. Tu by měl Říha přelézt jako první nevidomý, běžnou cestou už ale na Aconcagu jiní nevidomí horolezci vylezli.

Jan Říha se s vadou zraku narodil, aktivně sportoval již ve škole a k lezení se dostal na odborném učilišti pro zrakově postiženou mládež. Mezi horolezci se pohybuje od patnácti let a má za sebou řadu těžkých výstupů. Vylezl třeba na Kilimandžáro, Mont Blanc, Elbrus, stěny El Capitana v Yosemitském národním parku a absolvoval i sestup do Macochy, kterou v roce 2010 zdolal jako první nevidomý Čech. A plány má Říha i do budoucnosti, chystá se získat horolezeckou trofej "Seven summits", tedy zdolat nejvyšší vrcholy na všech sedmi kontinentech.

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články