Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Neumannová odmítá, že by dělala triky v účetnictví MS

Praha - Hospodaření prezidentky organizačního výboru lyžařského mistrovství světa v Liberci Kateřiny Neumannové vzbuzuje podle Lidových novin pochybnosti. Podle listu, který má údajně k dispozici část účetnictví šampionátu, například Neumannová rozdělovala velké částky, které měla zaplatit, do několika faktur. Bývalá olympijská vítězka se proti tomuto i dalším tvrzením ostře ohradila. "Nová série lží, které se v posledních dnech znovu objevily ve sdělovacích prostředcích, překročila hranici, kterou jsem byla ochotna nečinně snášet. Pověřila jsem právní zástupce, aby podnikli kroky proti redakcím, redaktorům a osobám, které veřejně šíří zjevné nepravdy," napsala Neumannová v tiskové zprávě.

Podle Lidových novin například pod sumou do 300 000 korun údajně stačil pouze podpis Neumannové, zatímco vyšší platby museli podepisovat také liberecký primátor Jiří Kittner a šéf svazu lyžařů Lukáš Sobotka. "Pokud by se faktury týkaly jedné věci, je to problém," řekl listu náměstek libereckého primátora Ondřej Červinka, který měl za město šampionát spolu s primátorem na starost.

"Žádné faktury nebyly rozdělovány účelově, ale vždy fakturovány na základě platných smluv a v nich definovaného splátkového kalendáře, mj. na základě řádně předaného plnění," stojí v tiskové zprávě organizačního výboru MS, která dodává: "Nejde o účetnictví fyzické osoby Neumannové, ale o účetní evidenci organizačního výboru MS, která podléhá českým zákonům a platným účetním pravidlům, je auditována a je průběžně kontrolována řadou státních subjektů. V této evidenci nebyly a nejsou prováděny žádné triky!"

Neumannová: Mistrovství světa nešlo uspořádat bez státních peněz

Podle Lidových novin je podivné i to, že některé firmy dodávaly vybavení mistrovství světa v Liberci i prosincovému závodu Pražská lyže, který pořádala firma Kentaura, jež patří Josefu Jindrovi, příteli a poradci Neumannové. Na Pražské lyži se údajně také podílel organizační výbor šampionátu. "Je lží, když se to tvrdí," stojí v prohlášení Neumannové. Podle ní organizační výbor MS čítal v době konání Pražské lyže téměř 30 členů, a na pražském závodu se z tohoto počtu podíleli pouze tři lidé. "Ti nebyli zaměstnanci OC FIS, ale měli uzavřeny mandátní smlouvy. S organizátory Pražské lyže též měli uzavřeny samostatné smlouvy, stejně jako všichni ostatní pražští pracovníci."

"Trvám na tom, že liberecké mistrovství světa nešlo uspořádat bez státních peněz," zopakovala Neumannová. Narážela tím na větu v LN, která tvrdila, že původní předseda organizačního výboru MS Roman Kumpošt "počítal s tím, že se obejde bez státních peněz". "Nebýt státní pomoci, mistrovství světa se letos v Liberci neuskutečnilo. Pokud někdo tvrdí cokoli jiného, měl by být schopen to doložit a prokázat," dodala Neumannová. 

Financováním únorového mistrovství světa, které skončilo s dluhy v řádu desítek milionů korun, se bude zabývat finanční úřad. Po pondělním zasedání vlády to uvedla ministryně školství Miroslava Kopicová. "Chtěli bychom mít kompletní přehled, jak to financování vypadalo," řekla ministryně. Výsledky kontroly očekává v září. Kontroloři se podle Kopicové budou zabývat tím, zda byla v pořádku výběrová řízení a jednotlivé smlouvy a faktury.

Dluhy z MS v Liberci
zdroj: ČT24, Aktuálně.cz autor: ČT24
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články