Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Mezinárodní závody spřežení CAI Kladruby nad Labem

Nemyslím si, že máme na Světovém poháru šanci, přiznal Pospíšil

Praha – Po mistrovství světa, které pro české hokejisty skončilo i přes solidní výkony už ve čtvrtfinále, čeká na národní tým letos ještě větší výzva, zářijový Světový pohár. Na turnaj v Torontu se sjedou nejlepší hráči z nejlepších a reprezentace se zde pokusí opět především překvapit. Expert České televize David Pospíšil však v chatu pro náš web přiznal, že české naděje nevidí příliš optimisticky, i když přiznává, že šance je vždy. Veškeré odpovědi naleznete zde.

Komentátorská dvojice Robert Záruba a David Pospíšil
zdroj: ČT24 autor: Jiří Zíta

Až v polovině září odstartuje v Kanadě po dvanáctileté odmlce Světový pohár, zraky všech hokejových fanoušků se budou upínat právě na Toronto. V Air Canada Centru se totiž o medaile popere hokejová elita včetně českého týmu. Naděje reprezentace na postup třeba jen ze skupiny však už dopředu nejsou příliš vysoké.

"Pokud mám být upřímný, naději na postup ze skupiny nemáme. Pokud budu neupřímný, tak šance je vždycky," řekl Pospíšil.

Hlavním důvodem jsou soupeři, s nimiž se reprezentace v boji o postup do semifinále utká. Prvním sokem budou obhájci titulu, úřadující olympijští šampioni a mistři světa Kanaďané. Poté Češi vyzvou Výběr Evropy složený z hráčů mimo elitní čtyři evropské týmy a na závěr přijdou Američané v čele s nejproduktivnějším hráčem posledního ročníku NHL Patrickem Kanem. Mezi nejlepší čtyři se kvalifikují pouze dva týmy.

Favority na postup do semifinále budou dozajista Kanada a USA, které jsou pasovány na největší aspiranty na celkový titul. Spolukomentátor a expert ČT ale vidí potenciálního vítěze někde jinde. Podle něj se ze zlata nakonec budou radovat hráči Kanady a USA do 23 let, kteří jsou ve druhé skupině.

Koho fanoušci v Torontu naopak s jistotou neuvidí, je Jaromír Jágr, jenž se nakonec rozhodl, že Světový pohár vynechá. Pospíšil si však nemyslí, že by to pro český národní tým měla být zásadní ztráta. "Pokud by Jarda přijel, tým by pak musel hrát úplně jiným stylem hokeje," přiznal.

"V NHL hraje skvěle, ale myslím, že má priority a těch se drží. Hrát v jeho věku 82 zápasů v základní části, poté play-off a pak jet ještě třeba na MS znamená, že někde nebude stačit a tudíž z toho nebude mít radost. Potřebuje čas na odpočinek a přípravu a já myslím, že volí správně," dodal na adresu legendární "osmašedesátky", v jejíž účast doufala většina fanoušků.

Čechům bych dal za MS dvojku

Pospíšil poslední týdny strávil v Moskvě na mistrovství světa, kde kromě celkového dění především pečlivě sledoval výkony českého týmu, který překonal v základní skupině všechna očekávání. Výběr složený z rekordního počtu nováčků dokázal porazit Rusko či Švédsko a do čtvrtfinále postoupil jako vítěz. V něm ale narazil na USA, kterým podlehl po nájezdech.

Šestačtyřicetiletý bývalý hokejista přesto výkon národního týmu v Rusku hodnotí kladně. "Prezentovali se moderním hokejem a chválím je kudy chodím. Tenhle hokej mě baví. Za vystoupení bych jim dal dvojku, chvalitebný," hodnotil Pospíšil.

Dle jeho názoru je dokonce možná lepší, že Češi i přes výbornou základní skupinu hned na úvod play-off skončili. "Mohli bychom potom podlehnout dojmu, že už jsme zase dobří... Pár let ještě budeme skládat tým s obavami, jak to dopadne, ale myslím, že jsme na dobré cestě," přiznal.

Líbily se mu především výkony obránců, kteří dle něj mají v brzké době na angažmá v NHL. "Hra obránců mě strašně moc potěšila. Třeba Jan Kolář, ten by se v NHL vyhrál do elitních formací. Jakub Jeřábek a Radim Šimek potřebují ještě chvilku a pak mají šanci i oni. Michalové Kempný a Jordán už tam jsou a Tomáš Kundrátek je v hledáčku. V podstatě všech 7 našich beků by se mohlo v zámoří prosadit, ale je k tomu potřeba i štěstí," uznal Pospíšil, jenž na šampionátu strávil tři týdny a kromě hokeje měl čas tak na cestu na pokoj, jídlo a spánek.

Přesto si šampionát užil. "V dobré partě je vždycky sranda. Navíc hokej mám rád, tudíž ty 3 neděle docela utekly," dodal.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články