Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Nemáme teď žádného pivota, uznal před ME Bartoň. Od Balvína netrpělivě čeká SMS

Praha – Mistrovství Evropy basketbalistů se pomalu blíží a česká reprezentace stále nedokázala vyřešit jeden zásadní problém. Národnímu týmu po omluvence Jana Veselého nadále chybí pivot. Luboš Bartoň proto naděje upíná k Ondřeji Balvínovi, jehož start je stále nejasný. Asistent hlavního trenéra tak nechce říkat, jaké šance Češi na turnaji mají. Cílem je však i nadále postup ze skupiny.

Po zprávě o neúčasti Jana Veselého, který se ze šampionátu startujícího na konci srpna omluvil kvůli rodinným důvodům a únavě, nyní doufá v pozitivnější novinky. Ty by Luboši Bartoňovi měly přijít ze Španělska. Právě tam působí Ondřej Balvín, asi poslední naděje na vytrhnutí velkého českého trnu z paty.   

Pozice pivota totiž český tým před startem šampionátu velmi trápí a čtyřiadvacetiletý Balvín, jenž nedávno podepsal smlouvu ve španělském celku Herbalife Gran Canaria, by byl ideálním řešením. Problémem ale je, že 217 centrimetrů vysoký hráč už čtyři měsíce bojuje s těžkým výronem kotníku.

"Kluci s jeho výškou jsou na zranění choulostivější. Jsme s ním v kontaktu a doufáme, že se přidá. Jeho účast je ale zatím nejistá. Už dva dny čekám na zprávu, kterou by mi měl brzy poslat. V současnosti jsme tak bez pivotů," prozradil Baroň, jenž od února dělá asistenta kouči Ronenu Ginzburgovi.

Je nám líto, video expirovalo.
Bartoň před ME: Šance odhadovat nechci. Cílem je ale postup ze skupiny

Čechům proto v současnosti reálně hrozí, že do turnaje naskočí bez klasického pivota, což by mohlo proti některým týmům hrát zásadní roli. "Limity bychom měli určitě na doskoku. To bychom museli nahradit bojovností a pohyblivostí. Trenér Ginsburg je na to docela dobře připravený. Rád hraje s pohyblivou sestavou," popsal bývalý hráč Barcelony, Valencie nebo Nymburku.

Velká zodpovědnost bude na šampionátu ležet na největší hvězdě českého výběru Tomáši Satoranském, který je jediným členem základní pětky z posledního evropského šampionátu, který v reprezentaci zbyl. Češi tehdy vybojovali skvělé sedmé místo.

Pětadvacetiletý Satoranský poslední rok strávil v NBA. S vytížením ve Washingtonu ovšem úplně spokojený nebyl a na turnaji hraném v Turecku, Rumunsku, Finsku a Izraeli by si rád spravil chuť. "Tenhle tým je jiný s Tomášem a bez něj. Nechci to vše házet jen na jednoho, ale Satoranský je pro nás alfou a omegou," uznal vítěz Euroligy z roku 2010.

To vlastně naznačila i příprava. První dva zápasy bez Satoranského národní celek prohrál s Polskem. Při jeho prvním vystoupení si pak Češi vyšlápli na Maďarsko a naposledy nestačili na Slovinsko.

Přitom podle Bartoně výkon proti Slovincům (80:88) byl lepší než proti Maďarům (85:51). "Proti Maďarsku nám padala střelba z dálky. Výsledek neodpovídá průběhu. Proti Slovinsku to bylo pozitivní," řekl asistent kouče, jenž viděl jasný posun. "Za poslední jsme se hodně zlepšili, zejména pak v defenzívě. Naučili jsme se kvůli absenci pivotů hrát v menší sestavě. Kluci dobře bojovali."

Test s Maďarskem byl pro Čechy zároveň velkou prověrkou před šampionátem, jelikož právě na maďarskou reprezentaci narazí v rámci skupiny C, jež se hraje v rumunské Kluži. Dalšími soupeři bude Španělsko, Chorvatsko, Rumunsko a Černá Hora, přičemž do vyřazovací části postupují nejlepší čtyři.

"Máme dobrou skupinu. Španělé jsou superfavorité a Chorvati jsou také silnější než my. Pak tam nastává situace čtyř týmů, u nichž člověk nikdy neví, v jaké formě přijedou. Cesta přes ně určitě vede," věří Bartoň, ale zároveň dodává, že tipovat české naděje nechce.

"Naše šance si netroufám odhadnout. Nejlepší by bylo postoupit z co nejvyšší pozice, abychom měli přijatelnějšího soupeře v osmifinále. Máme určitou sestavu a uděláme maximum. Cílem je postup," dodal Bartoň s tím, že hlavními favority celého turnaje jsou dle něj Španělsko a Francie.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články