Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SKKP Handball Brno - HCB Karviná

Nemáme prostředky jako soupeři, můžeme jim ale konkurovat, věří bobista Dvořák

Praha – Zatímco zahraniční bobistické hvězdy pilují před sezonou formu na vlastních drahách či trenažerech a při přípravě v ledovém korytě stráví i tři měsíce, čeští reprezentanti musí tréninky skloubit se studiem či zaměstnáním a na ledu stráví sotva tři týdny. I tak se však nevzdávají. "Můžeme jim konkurovat," nepochybuje ani vteřinu Dominik Dvořák a sní o úspěchu na blížící se olympiádě.

Dominik Dvořák
zdroj: ČT sport autor: Petr Paseka

Říká se, že výkon bobistů se skládá ze tří částí - startu, samotné jízdy v ledovém korytu a kvality technického vybavení. A čeští reprezentanti jsou kvůli tomu dosti omezení, co se přípravy týče.  

V domácích podmínkách mohou pilovat jenom starty díky trenažéru v Liberci a výsledky dokazují, že jim to velmi prospívá. V září loňského roku se totiž Dominik Dvořák stal mistrem světa v letních startech na dvojbobu s Jakubem Havlínem a vicemistrem světa v téže disciplíně na čtyřbobu s Davidem Egydym, Jakubem Noskem a Janem Šindelářem.

Situace v dalších dvou faktorech už jsou o poznání horší. Kvůli absenci dráhy v Česku netráví v korytu tolik času, kolik by chtěli, a v soubojích s konkurencí je počet odpilotovaných hodin znát.

"Samotné pilotování je o tom, jak dlouho ten pilot jezdí, jak je tzv. "vyřízený". Čím víc naježděno, tím samozřejmě líp," vysvětluje pětadvacetiletý Dvořák. K technickému vybavení pak dodává: "To je zkrátka všechno o penězích".

Bob výsledky přinesl. Na Američany, kterým ho vyvíjela NASA a BMW, ale nemáme

Češi přesto, co se vybavení týče, udělali v posledních měsících krok kupředu. Koupili nový dvojbob, což se okamžitě projevilo také na výsledcích. "Byli jsme třetí na MEJ a šestí na Světovém poháru v Iglsu. Dokázali jsme si, že když máme konkurenceschopný materiál, dostaví se i výsledky, na které jsme čekali 15 let," řekl Dvořák. 

Nový stroj je tak posunul, co se vybavení týče, mezi širší špičku. Na ty naprosto nejlepší ale nestačí. Elitní zahraniční reprezentace na vývoji svých strojů spolupracují s renomovanými firmami, což se v Česku zatím nepodařilo.

"Například Američanům vyvíjely bob společně BMW a NASA, Britům zase vyráběli boby v McLarenu, Italům Ferrari, my, když jsme přišli do Škodovky, tak nás poslali 'do pryč'. Takže jsme v situaci, že když potřebujeme, musíme si bob koupit. Myslím si ale, že náš nový dvojbob je jeden z těch lepších, co se vůbec dá pořídit," konstatoval Dvořák. 

Na dotaz, zda věří, že s ním mohou konkurovat světové špičce, odpověděl bez váhání: "Určitě!" Jeho reprezentační kolegové jsou pak ještě optimističtější: "Vyhraje s ním olympiádu," prohlásili.

Právě Hry v Pchjongčchangu se pomalu blíží a Dvořák už pomalu a jistě do Jižní Koreje upíná zrak. "Úplně stoprocentní účast ale ještě nemám. Uzavírku kvalifikací máme v polovině ledna, kdy je předposlední Světový pohár před olympiádou. V tuto chvíli ale vím, že mám vyjetou pozici jak s dvojbobem, tak se čtyřbobem," prozradil.

Trénink české bobové reprezentace
zdroj: ČT sport autor: Petr Paseka

V Pchjongčchangu by Dvořák rád zabojoval o dobrý výsledek, ale ke konkrétním pozicím se jeho mysl neupíná. "Já si nechci dávat nějaké konkrétní cíle, ale všechno jsme směřovali k olympiádě. Ta příprava je rozfázovaná tak, abychom měli fyzický vrchol právě tam a mohli předvést, co umíme," uznal Dvořák.

Na závody v Koreji má celkem dobré vzpomínky, když zde na posledním Světovém poháru obsadil mezi dvojboby patnáctou pozici. "To je pro nás poměrně dobrý výsledek, ale myslím si, že se to ještě dá i stlačit," věří si.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy