Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

"Neletec" Koudelka by se na MS v letech chtěl umístit do desítky

Bad Mitterndorf - Nepovažuje se za letce, přitom na mistrovství světa v této disciplíně se skokanovi na lyžích Romanu Koudelkovi vždy dařilo. I proto bude největší českou nadějí na šampionátu, který od čtvrtka do neděle hostí rakouský Kulm. Koudelka chce hlavně skákat uvolněně a má vysněnou metu  umístění v elitní desítce.

Desátý byl v posledním závodu Světového poháru o víkendu ve Willingenu. "Pokud by to dopadlo stejně, byl bych strašně rád. Ale velká očekávání od sebe nemám, chci si to hlavně užít, protože nejsem žádný velký letec," řekl Koudelka. Na mamutím můstku ale už posbíral několik úspěchů. V roce 2011 v Harrachově skončil třetí v závodu Světového poháru a na Kulmu bude obhajovat šesté místo z harrachovského šampionátu před dvěma lety.

Na MS v letech byl ještě šestý v roce 2008 v Oberstdorfu a jedenáctý ve Vikersundu 2012. "To je pro mě všechno strašné překvapení, protože ani ostatní mě moc nepovažují za letce. Takže doufám, že na to navážu," přál si. Úspěchy na mamutích můstcích se dostavují i díky tomu, že Koudelka nechce vyloženě závodit, kvůli respektu je spíš opatrnější a proto uvolněnější a soustředí se více na techniku. "Chci si v klidu zalétat. Když k tomu takhle na mamutu přistupuju, tak je vidět, že výsledky jsou lepší," uznal Koudelka.

"Mamut budí respekt, tam nevyhraje síla, spíš správné načasování, takže se budu snažit skákat na techniku, to by mi mohlo pomoct. Když budu chtít míň, budou i výsledky lepší," věřil. V přípravě na tuto sezonu totiž kladl větší důraz na fyzickou kondici a sílu. A na Turné čtyř můstků sbíral plody, neboť při posledním závodu v Bischofshofenu absolvoval testy síly odrazu a vyšly mu nejlépe v kariéře. "Trénoval jsem, abych vydržel celou sezonu. Loni jsem byl na konci roku výkonnostně dole, takže tohle se docela povedlo," radoval se.

Nedařilo se mi nenervovat se, říká Koudelka

Jenomže s větší silou se často horší technické parametry skoků. "Nemůžu do ne moc stabilní techniky dávat sílu, nevychází pak první část letu. Ale už se to trochu stabilizovalo, takže doufám, že to půjde nahoru," věří. V hlavě nemá vrchol této sezony, ale spíš MS za rok v Lahti a hlavně olympijské hry za dva roky v Koreji. "Ukazuje se, že jsme se vydali dobrou cestou. Když jsem odjel z Turné do Willingenu, síla v nohách se zvyšovala. Nezažil jsem letos, že bych se cítil unavený, nebo že bych byl hotový jako loni. Když to vydrží do konce sezony, bude to super," uvedl Koudelka.

Ustál i psychický tlak, který na něj po úspěšném loňsku vytvořilo na začátku sezony okolí očekáváním stupňů vítězů. "Nebylo to snadné, na to mě trenér (Schallert) připravoval, že to tak nebude. Abych se nenervoval, což se mi dařilo. Teď končím kolem desátého místa a to není propadák," upozornil. Je si ale vědom, že jeho výkonnosti chybí pár špičkových výsledků u pódia. "Pak by to šlo i po psychické stránce nahoru," uznal.

Od Bischofshofenu skáče na kratších lyžích, které mu umožňují lepší přechod do letové fáze a menší ztrátu rychlosti v letu. "Zkraje sezony byly pomalé na nájezdu, ale teď už je to dobré. To je pro lety velké plus," pochvaloval si Koudelka. Za favorita MS považuje Slovince Petera Prevce, vítěze Turné i vedoucího muže Světového poháru. "Nedovedu si představit, že by to vyhrál někdo jiný, je o třídu jinde. Nemá na něj ani Severin (Freund - obhájce titulu), i kdyby vytáhl kombinézu s blánama," dodal s úsměvem.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články