Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Nejlepší sportovní fotografií je snímek pádu Ondřeje Banka na MS

Amsterdam - Nejlepší sportovní fotografií v anketě World Press Photo se za rok 2015 stal snímek zachycující pád českého lyžaře Ondřeje Banka v kombinačním sjezdu na mistrovství světa v americkém Beaver Creeku. Autorem vítězné fotky je Rakušan Christian Walgram.

Vítězný snímek ve sportovní sekci World Press Photo 2015
zdroj: World Press Photo autor: Christian Walgram

Český závodník si tehdy z hrozivé kolize odnesl otřes mozku, sešitou tržnou ránu pod levým okem, odřeniny v obličeji, výron v kotníku a nalomenou zánártní kůstku. Ze samotného pádu si moc nepamatoval. "Jen jeho začátek, tam mi nebylo příjemně. Zbytek už ne. Je to zase jedna z těch špatných zkušeností, kterých mám už hodně," upozornil Bank na mnohé zdravotní patálie, kterými si už v životě prošel.

Před inkriminovaným závodem mistrovství světa, navíc ve svém oblíbeném středisku, kde v roce 2007 stanul v superkombinaci poprvé na stupních vítězů ve Světovém poháru, byl považován za jednoho z favoritů, k čemuž ho opravňovalo mj. sedmé místo ze sjezdu z předchozího průběhu šampionátu a třetí místo z kombinace SP v Kitzbühelu, jež se uskutečnila několik týdnů před startem MS.

V Beaver Creeku jel Bank v kombinačním sjezdu na posledním mezičasu na třetí pozici, ale těsně před posledním skokem se mu zařízla pravá lyže do sněhu a ujela mu od těla. Na hranu najel už bez lyže, která se mu vypnula z vázání, a po dlouhém letu dopadl na jednu nohu. Následoval pád, po kterém cílem proletěl v kotrmelcích. Chvíli zůstal v bezvědomí.

Zdravotní trable, konkrétně bolavý kotník, k němuž se přidalo i koleno, sužují pátého muže z olympijského obřáku v Soči také v letošní sezoně. "Je to nepříjemné, protože jsem si myslel, že to bude dobrý rok. Je to na palici," uznal.

"Místo toho, abych využil dobré startovní číslo, tak je to každé lyžování stres. Řeším pořád něco jiného než to, abych byl nejrychlejší na kopci," prohlásil. "Investovali jsme do toho strašně moc času. Celý tým maká deset měsíců, dvakrát denně. Byli jsme dlouho trénovat v Chile, stálo to hodně peněz i energie. Všichni se snažili a teď to přišlo všechno vniveč. To je na tom to nejhorší. Nemá to ten efekt. Nikdo si to neužíváme. Není to tak, že bych skákal z balkónu, ale je to na prd," dodal Bank.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články