Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Nejlepší sportovní dvojicí v Evropě je Kavagutiová a Smirnov

Tallinn – Na mistrovství Evropy v krasobruslení v Tallinnu vyhráli soutěž sportovních dvojic Juko Kavagutiová a Alexandr Smirnov z Ruska. Druzí skončili s odstupem 1,43 bodu favorizovaní Němci Aljona Savchenková a Robin Szolkowy, kteří neudrželi vedení po krátkém programu. Třetí místo dnes obsadil další ruský pár Maria Muchortovová, Maxim Trankov. Čeští reprezentanti nestartovali.

Kavagutiová se Smirnovem sice na úvod volné jízdy tentokrát nezařadili čtverný odhozený salchow, který už v soutěži dokázali předvést, ale jejich program v rytmu valčíku nadchl publikum i rozhodčí. Dopustili se jediného drobného zaváhání, když měla partnerka problém při sólovém trojitém toeloopu. Zvládli těžké zvedané figury v druhé polovině jízdy a předvedli i originální pozici ve spirále smrti, kdy si partnerka přitahovala nataženou nohu k hlavě. Za volnou jízdu získali 139,23 bodu, čímž o 34 setin překonali světový rekord v této části soutěže. Ten na prosincovém finále Grand Prix vytvořil čínský pár Süe Šen, Čao Chung-po.

Na jejich výkon nestačili ani úřadující mistři světa i Evropy Savchenková se Szolkowým. Svěřenci Inga Steuera o náskok dvou desetin bodu, který měli po krátkém programu, přišli hned v úvodu volné jízdy. Tam partnerka zaváhala při dopadu z odhazovaného trojitého flipu a vzápětí u salchowu zařadila jen dvě otáčky místo plánovaných tří. Technicky bezchybný výkon ve zbytku jízdy na hudbu z filmu Vzpomínky na Afriku jim přinesl vylepšení osobního rekordu, ale na japonskou rodačku a jejího ruského partnera to o 1,43 bodu nestačilo.

Poprvé v kariéře se přes hranici 200 bodů v celkovém hodnocení dostali Muchortovová s Trankovem, ale takřka bezchybný výkon jim v nabité konkurenci stačil jen na bronz. Na velkou medaili znovu nedosáhli Ukrajinci Taťjana Volosožarová a Stanislav Morozov, kteří navzdory životní volné jízdě skončili už potřetí za sebou na ME čtvrtí. K tomu mají ještě čtvrté místo z mistrovství světa v roce 2007.

Sportovní dvojice:

1. Kavagutiová, Smirnov (Rus.) 213,15

2. Savchenková, Szolkowy (Něm.) 211,72

3. Muchortovová, Trankov (Rus.) 202,03

4. Volosožarová, Morozov (Ukr.) 187,83

5. Bazarovová, Larionov (Rus.) 159,84

Maria Muchortovová a Maxim Trankov
zdroj: ČTK/AP autor: AP Photo
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články