Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Nedávné úspěchy slibují mnohé. Bank i Strachová chtějí uspět

Praha - Na nadcházejícím mistrovství světa v alpském lyžování bude mít české lyžování dva medailové kandidáty. Vedle slalomářky Šárky Strachové může na stupně vítězů v americkém Vailu a Beaver Creeku útočit také Ondřej Bank v kombinaci. Série přímých přenosů ČT sport začne v 18:55 závodem super G žen.

Ondřej Bank
zdroj: ISIFA/EPA/ autor: HANS KLAUS TECHT

Jak Bank, tak Strachová se v této sezoně prosadili na medailové pozice ve světovém poháru. Strachová dojela druhá ve slalomu a Bank byl třetí v kombinaci, což dokázal po sedmiletém odmlce. "Mám za sebou dobré jízdy i výsledky. Ukázala jsem, že na špičku mám," řekla Strachová před cestou do Colorada, kde pojede slalom a týmovou soutěž. "Snažím se nedělat si velké očekávání, protože mám naučeno, že to jenom svazuje."

Čtyřiatřicetiletý Bank plánuje startovat ve všech disciplínách s výjimkou slalomu, největší šance má v kombinaci. "Placka nebude snadná, ale jsem v pohodě. Ve sjezdu mám na desítku, možná lépe, kombinace to samé," řekl Bank. Právě v Beaver Creeku byl v roce 2007 v kombinaci SP třetí. Na světovém šampionátu skončil dosud nejlépe pátý, a to v kombinaci v Garmisch-Partenkirchenu v roce 2011.

Soutěže žen mají dvě velké americké favoritky. V rychlostních disciplínách to je nejúspěšnější alpská lyžařka v historii světového poháru Lindsey Vonnová, která v elitním seriálu získala 64 vítězství v kariéře. Ve slalomu pak teprve devatenáctiletá Mikaela Shiffrinová. "Taktika je jet na zlato," věří si obhájkyně titulu a olympijská vítězka ze Soči. Tradičně silné budou Rakušanky, dobrou sezonu prožívá Slovinka Tina Mazeová, ve slalomu budou útočit Švédky.

Kjetil Jansrud
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

Mezi muži je v této zimě v rychlostních disciplínách suverénem norský lyžař Kjetil Jansrud. Olympijský vítěz v super-G vyhrál Kitzbühel i další dva sjezdy a dvakrát byl nejrychlejší také v superobřím slalomu. Na startu možná bude i jeho krajan Aksel Lund Svindal, který teprve nedávno začal trénovat po operaci přetržené Achillovy šlachy. V technických disciplínách je favoritem Rakušan Marcel Hirscher, ale ve slalomu je lepší Němec Felix Neureuther - vyhrát může ale třeba i Rus Alexandr Chorošilov.

Otazník visí na formou Bodeho Millera. Američan od listopadové operace zad ještě nezávodil, i když ve Wengenu a v Kitzbühelu už jel tréninky. "Na závod to nebylo, ale v Beaver Creeku není sjezd tak těžký, tak by to mělo jít," doufal. Američané sázejí na domácí prostředí a vyšší nadmořskou výšku tratí, která je okolo 2500 metrů. "Je skvělé vytrhnout Evropany z jejich prostředí a mít nad nimi trochu výhodu. Třeba v tom, že budu jednou za zimu spát ve své posteli," uvedl Ted Ligety.

Je nám líto, video expirovalo.
Bank při odletu do Colorada na MS: Chci se tlačit na bednu

Program MS:

3. února: 19:00 super-G ženy,
4. února: 19:00 super-G muži,
6. února: 19:00 sjezd ženy,
7. února: 19:00 sjezd muži,
8. února: superkombinace muži - 18:00 sjezd/22:15 slalom,
9. února: superkombinace ženy - 18:00 sjezd/22:15 slalom,
10. února: 22:15 soutěž družstev,
12. února: 18:15/22:15 obří slalom žen,
13. února: 18:15/22:15 obří slalom mužů,
14. února: 18:15/22:15 slalom žen,
15. února: 18:15/22:15 slalom mužů.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články