Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Něco takového bych u nás nezažil, zářil po premiéře v Anglii Holý a dál sní o Arsenalu

Praha/Gillingham – Že v Anglii hrají Petr Čech či Tomáš Kalas, ví kdekdo. Působení Tomáše Holého na Ostrovech však už tak známé není. Pětadvacetiletý brankář ale o sobě začal dávat pořádně vědět. Vybojoval si místo v základu třetiligového Gillinghamu, kde zažil skvělé přijetí i chválu z několika stran, a pokukuje po dalších metách - třeba angažmá v Arsenalu.

Tomáš Holý v dresu Gillinghamu
zdroj: Facebook autor: Gillingham Football Club

Rok 2017 zatím může bez okolků označit jako snový. Po podzimním vysedávání na lavičce Zlína se rozhodl zkusit zabojovat o angažmá ve vytoužené Anglii, což se mu také povedlo. Tomáš Holý ale neskončil jen u toho. V dresu Gillinghamu si po pár měsících vybojoval pozici jedničky a v současnosti se snaží pomoci klubu v záchraně v League One.  

"Tak brzké nasazení jsem vůbec nečekal. Vzhledem k výsledkům, co jsme měli, jsem předpokládal, že se do branky dostanu, až se zachráníme anebo až v příští sezoně," hlásil v rozhovoru pro web ČT sport 206 cenimetrů vysoký brankář, který si začíná v Anglii dělat jméno.

Máte za sebou tři odchytané zápasy v League One. Jaké to bylo?

"Bylo to neuvěřitelné. Přišlo 5-6 tisíc lidí, kteří jsou zde skvělí. Byl jsem trochu nervózní, ale všichni mě podpořili a zatleskali mi. Nedovedu si představit, že by se něco takového stalo u nás. Tady se fotbal bere trochu jinak. Ať už přístup právě lidí nebo styl hry."

Jiný styl hry? V čem?

"Fotbal je zde mnohem fyzicky náročnější, dynamičtější a více soubojový. V Česku je to takticky asi dál a fotbalovější. Tady se přece jenom občas majzne míč prostě pryč a všichni jsou spokojeni. Není to ale tolik takticky svázané, proto jsou některé výsledky někdy hodně divoké a myslím, že to lidi baví víc."

Pocítil jste třeba změnu i ve stylu chytání?

"V českém fotbale trenéři nabádají, aby se hráči opřeli o brankáře. Tady se na to tolik nehraje. Když to gólman přesně a dobře napálí dopředu a trefí správný prostor, tak si splní svoji práci. Zatím jsem si tolik nohama nezahrál. Je to možná však i tím, že nejsme zatím tolik sehraní a na sebe zvyklí."

Tomáš Holý v dresu Gillinghamu
zdroj: Facebook autor: Gillingham Football Club

Máte za sebou každopádně tři duely, s Peterborough, Milton Keynes a Millwalem. Který se vám podle vás nejvíce vydařil?

"Asi ten první a třetí. Kdyby se mi v jednom z nich podařila udržet nula, tak by to bylo ještě lepší. Ale pokud bych měl vybrat jeden, tak ten třetí, ve kterém jsme brali bod."

Jak by si vůbec vedly týmy z League One v Česku?

"No je otázka, co by zvítězilo. Zda fotbalovost Plzně, Slavie či Sparty, nebo jestli by triumfoval fyzický a silový styl nás. Těžko říct. Nechci ale lítat v oblacích a říkat, že by ta třetí liga byla lepší než naše první. Myslím si, že však v poslední třetině první ligy by se to pohybovat mohlo."

Obecně jsem četl zatím na vaše působení mezi třemi tyčemi chválu, a to jak od spoluhráčů, tak i trenéra. To musí potěšit, ne?

"Musím se přiznat, dostává se to ke mně. Je to samozřejmě super a přál jsem si to, ale člověk z toho nemůže žít. Musím zůstat nohama na zemi a o to víc makat. Už hodněkrát jsem se v kariéře spálil, když to vypadalo dobře."

Moje cesta tady snad nekončí. Cílem je Premier League

Můžeme ale asi v současnosti říct, že si plníte sny.

"Je to přesně tak, jak říkáte. Je to splněný sen a mým cílem je nyní jít si za dalšími sny. Takhle cesta nekončí."

A kam by měla pokračovat?

"V tuto chvíli nastupuji ve třetí lize. Moje cíle jsou soutěžemi výš a výš."

Takže Premier League a nějaká Chelsea či Manchester United?

"No v mém případě spíše Arsenal."

V současnosti ale bojujete o záchranu. Jaké jsou vaše vyhlídky?

"Je to méně příjemné, ale máme to ve svých rukou. Když udržíme tempo z minulého zápasu a předvedeme to v dalších utkáních, tak se zachráníme. V kabině se o tom bavíme. Snažíme si uvolnit ruce a nohy, užívat si fotbalu na tréninku a nedostávat se pod tlak. Věříme si."

Když zmiňujete trénink. Čeští hráči si často stěžují, že v zahraničí jsou tréninky v mnohem vyšším tempu. Jak je to v Gillinghamu?

"Nemůžu úplně mluvit za hráče. U nás brankářů je to ale hodně podobné. Nic se pro mě nezměnilo. Další věc je, že se tady hraje častěji než v Česku. Intenzivních tréninků tak do týdne nelze tolik zařadit."

A jaká je atmosféra v kabině? Je to podobné jako v Česku, tedy spoustu vtípků?

"No, rád bych řekl, že je plná vtípků, ale zatím tolik nerozumím. Angličtina spoluhráčů je na mě pořád moc rychlá. Musím však říct, že největší srandu dělají černí kluci. Pustí hudbu, tancují, nahrávají to na telefony. Kabina je prostě super. Překvapilo mě, jak jsou tolerantní. Klidně si mohli říct, že neumím anglicky, tak si seženeme někoho domácího, ale vzali mě. Jazykový deficit je ale potřeba dohnat tím, že něco ukážu."

Poznávají vás už lidi na ulici?

"Dá se říct, že ano. Na druhou stranu, já se tu moc do ulic nedostanu. Tady jsou města jiná než Zlín, kde bylo všechno orientováno na jedno místo. Tam byla větší šance na někoho narazit. Tady to tak horké není, ale občas mě lidí poznají, pozdraví a zeptají se na pár věcí."

No, zníte, že jste v současnosti velice spokojený.

"Jsem tu skutečně velmi šťastný. Na druhou stranu nebudu lhát, máme tři týdny do konce a plně se soustředím na fotbal, ale už se těším domů za přítelkyní, rodiči, kamarády. Přece jenom jsem tu byl čtyři měsíce úplně sám."

Češi? Hodně muziky za málo peněz

Co vlastně česká liga. Sledujete ji?

"Určitě, pravidelně studuji výsledky. Akorát se mi to nedaří sledovat živě. Českou televizi tady nechytám a na internetu, když si to zaplatí, tak se bohužel nesetře hodinový rozdíl. Zápas mi tak jde pustit třeba až od druhého poločasu."

A co říkáte na výkony Zlína, který se opět trápí?

"Hodně mě to mrzí. Měli našlápnuto a opět se tam opakuje ta stejná situace."

Napadá vás, čím to může být?

"Vůbec netuším. V té první sezoně si člověk mohl říct, že ty týmy na Zlín nebyly během podzimu nachystané a na jaře si ho přečetly. Ale teď nevím."

Tomáš Holý
zdroj: ČTK autor: Glück Dalibor

Začalo se spekulovat o odvolání trenéra Páníka. Co váš názor?

"Obecně jsem pro to, aby trenéři i přes třeba horší období zůstali. Pan Páník odvádí vynikající práci. Je to skvělý člověk, s kterým se dobře komunikuje. Najelo se tam na nějakou práci, strategii a já jsem rozhodně pro to, aby se v tom pokračovalo. Zlín je teprve druhý rok v lize, je to menší klub, takže i na toto se musí brát ohledy. Mělo by se zůstat nohama na zemi a říct si, že je na tom Zlín pořád skvěle."

A neptali se vás třeba trenéři na nějaké hráče z Česka?

"Když jsem zde byl na testech úplně poprvé, tak mi agent říkal, že mu místní manažer volal s přáním na stopera, krajního obránce a křídlo. Shrnul to tak, že jsme hodně muziky za málo peněž. Pak toho manažera vyhodili, přišel nový a tyto zprávy už nebyly. Věřím však, že jsem trochu mínění o českém fotbale mohl rozvířit."

Tomáš Holý

narozen: 10. 12. 1991 (25 let), Rychnov nad Kněžnou

Výška: 206 cm.

Váha: 104 kg.

Současný klub: Gillingham FC.

Bývalé kluby: Spartak Rychnov nad Kněžnou, Hradec Králové, Sparta Praha, Graffin Vlašim, Viktoria Žižkov, Fastav Zlín.

Reprezentace: Česko U16, U17, U18

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články