Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR Prostějov

Nechceme dopadnout jako někteří. Prioritou pro Zlín je nadále liga, řekl Grygera

Zlín – Zatímco zbylá čtveřice českých celků teprve bojuje o účast v evropských pohárech, fotbalisté Zlína jsou po loňské historické sezoně v klidu. Dopředu mají jistou základní skupiny Evropské ligy. Momentálně se tak mohou plně soustředit na start ligy, která je podle sportovního manažera ševců Zdeňka Grygery stále prioritou číslo jedna. Zároveň však doufá, že Zlínští předvedou něco i v Evropě, kvůli čemuž nadále jedná o příchodech posil.

Zdeněk Grygera
zdroj: ČTK autor: Paprskář Pavel

Loňská sezona se zapsala do historie zlínského fotbalu. Ševci v tabulce nejvyšší soutěže skončili šestí a především ovládli domácí pohár, což jim zajistilo přímý postup do Evropské ligy, přísun 70 milionů na účet a renomé lákavé adresy pro hráče.

Tento fakt naplno poznal i sportovní manažer klubu Zdeněk Grygera, kterému nová situace okamžitě pomohla při jednáních o nových tvářích. "Před dvěma a půl lety po postupu do ligy jsme při prvních letních jednáních většinou narazili na to, že jsme nováček a Zlín je malé město. Teď máme najednou v týmu hráče ze Sparty, kteří jsou rádi, že tu jsou," prozradil Grygera. 

Nové možnosti se v létě naplno projevily. Do klubu, který doposud pracoval s rozpočtem kolem 50 milionů, najednou zamířilo hned sedm nových tváří. Ze zmíněné Sparty dorazili Petr Jiráček a Daniel Holzer, z Boleslavi se domů vrátil Lukáš Železník, z Maccabi Haifa přišel na hostování Libercem ozkoušený Ubong Ekpai a mezi posily je potřeba započíst také Lukáše Bartošáka z Liberce, Adnana Džafiče z Táborska a Pabla Joaquina Padia z Podbrezové.

Je nám líto, video expirovalo.
Grygera o přestupech Zlína: Ještě nějaký příchod určitě proběhne

"Bylo fajn, že jsme mohli vybírat hráče na posty, na které jsme chtěli. Mohli jsme to doplňovat a zkvalitňovat," pochvaluje si Grygera, jenž si ale zároveň uvědomuje, že bude chvíli trvat, než si obměněný kádr sedne. "Obměna byla velká a času málo. Přípravných zápasů se neodehrálo tolik, aby se hráči úplně sehráli. Věřím však, že až si to sedne, tak to může být velice kvalitní tým a může dosáhnout velkých úspěchů," dodal s tím, že do klubu ještě nějací hráči určitě přijdou. Spekuluje se třeba o Mariu Holkovi.

Při vybírání jsou pro Grygeru kromě výkonů důležité i věci jako charakter, což mělo při hledání hráčů velký význam. "Snažím se před dotažením mít s hráčem osobní setkání, abych věděl, jestli zapadne do kabiny a města. Jestli by to někde neklapalo, tak by se to projevilo i na hřišti," konstatoval bývalý hráč Ajaxu, Juventusu nebo Fulhamu.

Zlín však pouze nenakupoval, ale před evropskými poháry také některé hvězdy prodával. Slavia získala Jakuba Jugase, Sparta Vukadina Vukadinoviče a Plzeň Diega Živuliče. Podle Grygery tyto odchody zapadají do koncepce klubu.

"Tyto přestupy byly rozběhnuté už během jarní sezony, takže už byly v konečné fázi, když jsme měli jistotu Evropské ligy. Prodali jsme je do silných týmů, což jsme vždycky chtěli. Když prodávat hráče, tak do silných celků nebo zahraničí. Pro kluky je to posun v kariéře. K fotbalu to patří," uznal bývalý reprezentační obránce.

Mrzí mě, že nemůžeme hrát doma

Sezona 2017/18 bude pro ševce náročná, jelikož kromě domácí soutěže a poháru budou na podzim působit také v již zmíněné základní skupině Evropské ligy, což pro ně bude znamenat, že někdy odehrají i tři zápasy během sedmi dní.

Podle Grygery si ale hráči musí uvědomit, co je pro klub nadále prioritou, jíž zůstává domácí nejvyšší soutěž. "První liga je pro nás nadále na prvním místě. Některé týmy, které hrály evropské poháry, se chvíli soustředily na ně a měly s tím nakonec problémy," řekl. "Hrát tři soutěže ale nebude nic jednoduchého. Je strašná výhoda, že jsme až ve skupině."

Zlín si na jména soupeřů pro souboje v Evropské lize musí počkat. Už nyní je však jisté, že zápasy nebude hrát na domácím stadionu, ale v Olomouci. "To mě nejvíce mrzí. Všichni by si zasloužili hrát doma. V Olomouci jsme měli ale úspěšné finále a věřím, že na to navážeme," doufá Grygera.

Kromě dobrých výkonů věří bývalý reprezentant také v úspěch v organizačních věcech, jelikož poháry jsou pro Zlín velkou novinkou. "Není to nic jednoduchého. Zažíváme to poprvé. Jsme na to více připraveni, jak se tím proplétáme. Výhodou je, že máme spoustu známých, kteří nám vyhoví. Není to totiž už jen za klub, ale za celou Českou republiku. Máme všichni cíl, aby to dobře dopadlo nejenom na hřišti, ale i mimo něj," dodal.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články