Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Návrat Rallye Dakar do Afriky? Není to pravděpodobné, myslí si Schlesser

Praha – Přání mnoha fanoušků motorismu, aby se Rallye Dakar vrátila k původním trasám na africkém kontinentu, se v brzké době s největší pravděpodobností neuskuteční. Myslí si to bývalý vítěz legendárního závodu a současný ředitel konkurenčního podniku Afrika Eco Race Jen Louis Schlesser.

Jean-Louis Schlesser za volantem svého speciálu během Rallye Dakar v roce 2007
zdroj: ČTK/AP/ autor: PAULO DUARTE

Rallye Dakar od svého založení v roce 1979 neodmyslitelně patřila k Africe a téměř 30 let se zde s drobnými změnami tras také konala. V roce 2008 však došlo kvůli hrozbě teroristických útoků k jejímu zrušení a od následujícího ročníku byla přesunuta do Jižní Ameriky.

Některé jihoamerické státy ale už letos kvůli velké finanční náročnosti o slavný závod přestaly mít zájem a začalo se spekulovat o možném návratu do Afriky. Dvojnásobný vítěz Dakaru Schlesser si však myslí, že něco takového se v brzké době nestane. Hlavním důvodem totiž je, že jeho závod Africa Eco Race se koná ve stejnou dobu právě na původních trasách.

"Máme smlouvy s vládami všech zemí, kudy soutěž vede, na prosincové a lednové termíny. Konkurence by musela volit jiný termín, ale to není pravděpodobné," prozradil v Praze, kam přijel propagovat podnik, jehož je šéfem. 

Africa Eco Race, jenž se stále ve stopách i kulisách původní myšlenky Thierryho Sabina, totiž od letoška má nové logo i nový slogan, a Schlesser kromě nich v Malostranské besedě nabídl srovnání mezi Dakarem a skromnějším Africa Eco Race, jehož se již pravidelně účastní Tomáš Tomeček s Tatrou či slovenský motorkář Ján Zaťko.

Současný šéf Dakaru Étienne Lavigne však už v lednu prozradil, že slavný závod by se nemusel vracet na původní trasy, ale přesunul by se na jih Afriky, kde je dle jeho názoru mnohem bezpečněji.

"V Jižní Africe, Angole a Namibii jsou terény, kde by se taková soutěž dala uskutečnit. Už dva roky jednáme v Luandě, hlavním městě Angoly. Tam by to bylo možné. Na severu Afriky se to kvůli politické situaci nedá," uvedl.

Pravdou ale je, že skutečnost je trochu jiná, jelikož právě Africa Eco Race či tradiční rallye Budapešť - Bamako normálně na severu Afriky fungují.

Schlesser při návštěvě Prahy zavzpomínal také na slavné české jezdce, s nimiž se v kariéře setkal a pochválil i současnou generaci závodníků. "Máte spoustu talentovaných závodníků. Vaše kamiony Tatra dříve zatápěly ruským Kamazům. Mezi mými přáteli jsou například Tomáš Tomeček a motorkář Ivo Kaštan. Nezapomenutelný je ale pak samozřejmě šampión Karel Loprais," dodal.

Africa Eco Race se koná v Africe od roku 2009 a v příštím roce se uskuteční jeho osmý ročník.

Je nám líto, video expirovalo.
Schlesser: Návrat Rallye Dakar do Afriky není pravděpodobný
Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články