Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Nástupkyni Sudové Vaculíkovou povede v boulích americký trenér

Praha - Má být nástupkyní nejlepší české boulařky Nikoly Sudové, ale loňské vážné zranění kolena slibně rozjetou kariéru Terezy Vaculíkové zastavilo. Aby se co nejrychleji vrátila mezi špičku, rozhodla se devatenáctiletá lyžařka angažovat nového kouče. A ne ledajakého. Je jím Američan Patrick Deneen, který trénuje svého stejnojmenného syna, mistra světa v jízdě v boulích z roku 2009 v Inawaširu.

Tereza Vaculíková
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš

Už v šestnácti letech startovala Vaculíková na svém prvním světovém poháru v Aare, kde byla devatenáctá. O rok později se jako nejmladší česká olympionička podívala na hry do Vancouveru, kde sice upadla a byla poslední, ale díky bojovnosti si vysloužila aplaus diváků. V sezoně 2010/2011 postoupila z kvalifikace závodu SP v Méribelu, na MS dospělých byla jedenáctá a v březnovém závodu v Aare se poprvé dostala mezi elitu na sedmé místo.

Pak ale přišlo mistrovství světa juniorů v Jyväskylä, kde vybojovala bronz v klasickém závodu, ale při paralelní jízdě v boulích, kde mohla útočit dokonce na titul, si přetrhla přední zkřížený vaz a praskl jí meniskus.

Při návratu na svahy se pak rozhodla změnit kouče. "Nechci řešit, proč to vzniklo, ale prostě jsme se nedomluvili co dál," řekla Vaculíková k odchodu od českého kouče Radka Herota, s nímž spolupracovala pět let.

Deneen pomůže minimálně do Soči

V její nové skupině Deneen mladší vyhrál v kariéře čtyři závody světového poháru, třináctkrát byl na stupních vítězů. Společně s ním se připravuje i jednadvacetiletá britská boulařka Ellie Koyanderová, rovněž účastnice olympijských her ve Vancouveru.

"Teď to bude lepší, myslím, že by mě mohli posunout dál," věřila česká lyžařka. Na spolupráci se domluvili minimálně do OH v Soči. "Chceme spolupracovat ale déle, aby to mělo smysl," uvedla Vaculíková, která na konci října oslaví dvacáté narozeniny.

Změna pro ni znamená hlavně hodně cestování, častou komunikaci na dálku a také hovory v angličtině. "Aspoň se zlepším," usmívala se Vaculíková. Celé léto trénovala v Austrálii, byla tam úplně sama. "Ale bylo to tam parádní, přírodní sníh, trénovalo se tam dobře. Získala jsem brzy cit pro sníh, pro skoky. Ale byla tam velká zima, sněhové bouře, vítr, minus dvacet. Tak jsem si potom říkala, že mi to léto trochu chybělo," vyprávěla boulařka.

Helikoptéry a salta vzad

Nyní se doma v Brně připravuje kondičně, ale už příští týden odletí opět na měsíc na soustředění do USA. Odsud se přesune na začátku prosince do Finska, kde v Ruce v polovině měsíce začne světový pohár. "Objezdím všechny a chci se dostat na mistrovství světa a tam uspět," měla jasno Vaculíková. "Ale nechci si dávat nějaké konkrétní cíle, chci být hlavně spokojená se svojí jízdou," prohlásila.

Vaculíková trochu mění techniku jízdy, zůstane u klasických skoků - helikoptéry a salta vzad - a hlavně chce zrychlit. "Zatím se to všechno učím dát dohromady, do plynulé jízdy, ale snad to bude dobré," věřila lyžařka. Změnu v její kariéře pomohli zaplatit sponzoři, český lyžařský svaz i dotace z olympijského hnutí.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články