Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Nashville chce proti St. Louis konečně prolomit prokletí druhého kola

New York - Před začátkem sezony a o to více na začátku play-off s nimi nikdo příliš nepočítal. Nashville a St. Louis si to ale nyní rozdají o postup do konferenčního finále NHL. Zejména pro Predators by šlo o obrovský úspěch, neboť přes druhé kolo se ve vyřazovací části ještě nedostali. V "pacifické" sérii Anaheim opět změří síly s celkem z kanadské provincie Alberta, po Calgary se mu do cesty postaví McDavidův Edmonton.

St. Louis Blues – Nashville Predators

Souboj dvou překvapivých postupujících. Zejména Nashville byl v sérii s Chicagem jasným outsiderem, Preds ale svého soupeře skvělou obranou úplně vymazali a postup mohli slavit už po čtvrtém zápase doma. Blues pak podobným způsobem zastavili jeden z nejlepších týmů základní části, Minnesotu.

Klíčem pro úspěch obou týmů byla jednoznačně pozice brankáře a dá se očekávat, že stejně tomu bude i ve vzájemné sérii. Peka Rinne dokázal vychytat dvě čistá konta na ledě Blackhawks, celkově v sérii pustil jen tři branky a měl fantastickou úspěšnost zásahů 97,6 procenta.

Roman Josi (vpravo) se raduje se spoluhráči z Nashvillu
zdroj: Reuters autor: Christopher Hanewinckel

Jeho protějšek Jake Allen zejména v úvodním utkání venku dováděl střelce Wild k zoufalství, když pochytal 51 střel a nalomil tak sebevědomí favorita, který následně celou sérii v pěti zápasech ztratil. Od únorového nástupu trenéra Mike Yea má pak Allen v pro brankáře možná nejdůležitější statistice více než 94 procent.

Blues přitom potřebovali podporu svého gólmana ještě výrazněji než soupeř, Minnesotě dovolili v pěti zápasech 182 střel na branku, v této statistice byl horší pouze Pittsburgh, který byl ovšem nesrovnatelně produktivnější.

Na druhé straně pouhých 134 střeleckých pokusů dělá ze St. Louis nejméně střílející tým v play-off. Pokud se Blues v této statistice nezlepší, tak proti fantasticky chytajícímu Rinnemu to budou mít velmi těžké.

Navíc Predators mohou svého gólmana podpořit minimálně čtveřicí skvělých obránců. Roman Josi, P.K. Subban, Mattias Ekholm a Ryan Ellis každý odehráli v průměru více než 25 minut na zápas a takřka nechybovali.

St. Louis však pod novým trenérem rovněž výrazně vylepšilo defenzívu, třeba úspěšnost 88,8 procenta bránění přesilovek soupeře za působení Yea je impozantní. Predators jsou v tomto ohledu výrazně slabší, jejich 12 branek v oslabení z nich ale pro změnu dělá nejnebezpečnější tým v soutěži v této disciplíně.

V útoku Blues bude pozornost upřena především na Vladimira Tarasenka, ruský ostrostřelec se v základní části zaskvěl 75 body a jeho rukopis nesla prakticky každá šestá střela na branku Wild v prvním kole. Na druhé straně Chicago rozebrala hlavně elitní formace Filip Forsberg, Viktor Arvidsson, Ryan Johanssen, která tvoří největší díl ofenzivní síly Predators.

Proti sobě stojí dva týmy, se kterými se příliš nepočítalo. Každopádně z této dvojice vzejde pravděpodobně nejpřekvapivější semifinalista letošního ročníku. Blues by rádi oslavili padesát let organizace po delší době průlomem v play-off, ve městě country zas cítí šanci na historický postup do konferenčního finále.

Tip na postup: Nashville 4:2 na zápasy

Anaheim Ducks – Edmonton Oilers

Na první pohled se hráčům Anaheimu otevřela cesta do finále. Ze hry už je totiž kromě Chicaga a Minnesoty také loňský finalista San Jose. S Edmontonem ale budou mít v Kalifornii mnohem těžší pořízení než na úvod s jiným celkem z Alberty, Calgary neuhrálo proti Ducks jediné utkání. Oilers v prvním kole přehráli San Jose 4:2 na zápasy a rozjetý tým okolo Connora McDavida si chce návrat do play-off po 11 letech patřičně užít.

Edmonton ovšem není tým jednoho hráče. Proti Sharks se v pěti zápasech (čtvrté utkání vyhrálo San Jose 7:0) prosadilo devět různých střelců, vedle McDavida zářil zejména Zack Kassian, autor hned dvou vítězných branek. Oilers udělali po prvním kole jedinou změnu v sestavě, na Ducks vyrukuje první formace Edmontonu znovu ve složení McDavid, Leon Draisaitl a Patrick Maroon.

Na bránění hlavní hvězdy Oilers budou muset v Anaheimu obětovat Ryana Keslera. Letošní finalista Selke Trophy pro nejlépe bránícího útočníka soutěže ale tuto roli asi zvládne lépe než kdokoliv jiný – opory Flames Seana Monahana a Johnnyho Gaudreaua v prvním kole prakticky vymazal.

Ducks se mohou samozřejmě pochlubit nesrovnatelnými zkušenostmi ve všech řadách, jen za posledních pět let odehráli v play-off 47 zápasů. Ale Sharks na tom byli podobně a proti dravému mládí Edmontonu jim to nebylo nic platné.

Zatímco Anaheim byl nejtrestanějším týmem v základní části, kde odehrál celkem 281 oslabení, v prvním kole tuto štafetu převzali Oilers. Je tedy možné spekulovat nad tím, že přesilovek budou mít oba týmy k dispozici spíš více než méně. Ovšem Edmonton využil v sérii se San Jose pouze dvě početní výhody ze šestnácti. Na druhé straně ovšem nebylo v úvodních sériích slabšího týmu v oslabení než Ducks.

Kačeři sice vyřadili Calgary na první pohled jednoznačně, ale oba domácí zápasy vyhráli o gól, třetí duel v Saddledome pak až v prodloužení. Proto až tak paradoxně nevyzní, že ve většině důležitých statistik, střelami na branku počínaje a úspěšností na vhazování v útočném pásmu konče, s Flames prohráli. V ofenzivní fázi se tak musí Anaheim výrazně zlepšit.

Brankář Anaheimu John Gibson
zdroj: AP autor: Reed Saxon

To v obraně Ducks problémy netrápí, po zranění kolene se do sestavy navíc vrací Cam Fowler a také Sami Vatanen, který absentoval od prvního utkání série s Calgary. Více prostoru tak místo nich dostal třeba Shea Theodore, s pěti body zatím druhý nejproduktivnější obránce play-off.

Anaheim patří k nejlepším týmům v soutěži ve hře 5 na 5 a proti Calgary to potvrdil. Proto bude pro něj důležité, aby dovolil soupeři co nejméně přesilových her. To ale proti velmi rychle hrajícímu Edmontonu nebude vůbec jednoduché, a mohlo by se tak zrodit další překvapení na úkol nasazeného týmu.

Tip na postup: Edmonton 4:3 na zápasy

Zdroj
nhl.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články