Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Nadal je zpět, Serena mocně vládne a salátovou mísu si Češi oblíbili

Praha – Souhrn loňského tenisového roku nesl titulek Urputná Serena, hon na Djokoviče a šťastné pražské vyvrcholení. Letos by se v něm mohlo změnit jen málo, snad jen kromě pražského by bylo záhodno napsat bělehradské. Podle tenisové federace ITF se nejlepšími tenisty stali znovu Novak Djokovič a Serena Williamsová. Srbský hráč sice přezimuje na druhém místě žebříčku za navrátilcem Rafaelem Nadalem, přesto podával během celého roku ty nejvyrovnanější špičkové výkony. Serena vyhrála téměř vše, co se dalo, a nechyběla ani pro český tenis tuze sladká daviscupová tečka, které nezabránil ani mistr Djokovič.

Nadal s Djokovičem přebírají v Pekingu trofeje
zdroj: AP autor: Andy Wong

Turbulentní Kvitová a stálice Berdych

Český tenis v uplynulém roce rozhodně nestrádal. České jedničky Petra Kvitová a Tomáš Berdych sice nezazářily tak mocně jako v uplynulých letech, ale po většinu roku potvrzovaly, že patří do širší světové špičky.

Kvitová zažila turbulentní sezonu. "Dá se říci, že se první půlka sezony vůbec nepovedla," shrnul její trenér David Kotyza. Na Australian Open dohrála už ve druhém kole. Pak sice v Dubaji na sklonku února získala jubilejní desátý titul na okruhu WTA v kariéře, i nadále však pokračovala v nevyrovnaných výkonech, její hru "zdobila" velká řada nevynucených chyb. Na French Open dohrála jen o kolo dále, na Wimbledonu zpytovala svědomí po čtvrtfinálové prohře s Kirsten Flipkensovou. Poslední grandslam sezony US Open uzavřela už ve třetím kole.

Jedním z nových impulzů se stal příchod kondičního trenéra Marka Všetíčka. Na podzimních turnajích byl pak jasně znát zlepšený pohyb po kurtu. V září česká tenistka vybojovala vítězství v Tokiu a dostala se na Turnaj mistryň, kde skončila v semifinále na raketě Číňanky Li-Na. "Průběh roku byl dost divoký a ne úplně příjemný. O to je konec sladší a je světlem na konci tunelu," prohlásil na sklonku sezony kouč Kotyza. Náznak zlepšení může potvrdit hned na úplném začátku tenisové sezony. S novým partnerem Radkem Štěpánkem si zahraje na Hopmanově poháru.

Berdych letos nevyhrál ani jeden turnaj, třikrát podlehl ve finále (v Marseille s Tsongou dokonce z mečbolu, v Dubaji s Djokovičem a v Bangkoku s Raonicem). Přesto může být s rokem 2013 velmi spokojený. Chvilku figuroval i na pátém místě žebříčku ATP, standardně porážel své soky, kteří byli papírově slabší. Udržel si skvělou vyrovnanost – na 15 z 22 turnajů postoupil aspoň do čtvrtfinále. Počtvrté v řadě se probojoval na Turnaj mistrů.

Jeho velký sen vyhrát grandslamový turnaj se mu však splnit nepovedlo. A ani se tomu příliš nepřiblížil. Ze čtyř pokusů došel maximálně do čtvrtfinále, na French Open skončil dokonce hned po prvním zápase. Na nejlepší tenisty světa Nadala nebo Djokoviče (až na výjimky, jakým byl například nádherný obrat v duelu se srbským tenistou na turnaji v Římě) marně hledá protizbraň. Proti členům elitní desítky měl nelichotivou bilanci 6:14.

Česká salátová mísa

Berdych přezimoval na sedmém místě žebříčku ATP. Svůj vrchol prožil podobně jako loni v týmové soutěži. Davis Cup podruhé v řadě opanovali čeští tenisté. I když letos byla cesta trochu jiná než loni. Kromě opor Berdycha se Štěpánkem do hry zasáhl při nerozhodnutém stavu i Lukáš Rosol nebo Jan Hájek.

Ve Švýcarsku chyběl Štěpánek, který se musel na začátku sezony podrobit operaci zad. "Čtyřhra bude jako vždy důležitá a po šesti sedmi letech z ní mám poprvé strach," řekl tehdy kapitán Jaroslav Navrátil. Jeho obavy mohly pominout až po více než sedmihodinové bitvě. V pátém setu zvítězili nakonec Berdych s Rosolem 24:22, a překonali tak historicky nejdelší zápas Davisova poháru. V souboji jedniček pak Berdych udolal Wawrinku a Češi šli na Kazachstán.

Ani na tamní půdě nebyl český tým kompletní. Tentokrát chyběl Berdych. Teprve podruhé od roku 2005 nebyl v mužstvu lídr, ale čeští hráči si s tím poradili bravurně. Hájek s Rosolem vyhráli nad Golubjovem a Kukuškinem úvodní dvouhry, Štěpánek ve spolupráci s Hájkem však na kazašský pár nestačili a Češi poprvé po třech letech prohráli čtyřhru. Postup do semifinále tak zpečetil až Rosol po vybojovaném vítězství nad Koroljovem.

Jediný domácí zápas viděli čeští fanoušci v semifinále. "Šance nikdy nebyla větší," hlásal o možné obhajobě titulu už před zápasem šéf tenisového svazu Ivo Kaderka. Proti Argentině bez Del Potra a Nalbandiana byli Češi favoriti a předpokladům dostáli. Jasno bylo už po sobotní čtyřhře.

Ve finále stál před ostříleným českým týmem soupeř nadmíru silný: Srbové s čerstvým vítězem Turnaje mistrů Novakem Djokovičem v čele, navíc v bouřlivém domácím prostředí a na povrchu RuKort Hard, který si připravili hostitelé přesně podle svých představ. Aby toho nebylo málo, český tým nemohl vést nehrající kapitán Jaroslav Navrátil, kterého krátce před duelem zaskočila plicní embolie. Do karet však obhájcům titulu hrála neúčast zraněného Tipsareviče a tradičně dobrá parta s lídry Berdychem a Štěpánkem. Djokovič si hodně věřil, ale jeho dva body Srbům nestačili. Do klíčové čtyřhry nenastoupil, srbští tenisté na souhru českého páru byli krátcí. Salátová mísa zůstala v českých rukou. Příslibem dalších úspěchů je i potrzená účast českých opor v prvním kole Davisova poháru na domácím kurtu proti Nizozemsku.

České fedcupové reprezentantky
zdroj: ČT24

Českým tenistkám se vítězství ve Fed Cupu podruhé obhájit nepodařilo. V prvním kole sice překvapivě jednoznačně přehrály Australanky, později však skončily na raketách Italek, které nakonec slavily i celkový triumf – už čtvrtý během posledních sedmi let.

Djokovič vs. Nadal a Murray

Djokovič začal tenisový rok 2013 na vrcholu, ale hned v úvodu drobně klopýtl, když zaváhal v zápase Hopmanova poháru proti Tomicovi. Nemuselo ho to však vůbec trápit, první grandslam Australian Open ovládl, ve finále udolal dalšího velkého rivala Andyho Murrayho ve čtyřech setech. 

Nadal se vrátil na kurty po osmi měsících a wimbledonské senzační porážce od Lukáše Rosola. Při své únorové premiéře na antuce v chilském Viňa del Mar sice ve finále překvapivě podlehl Argentinci Zeballosovi, pak však začal úřadovat. Šňůru 18 vítězství načal titulem v Sao Paulu, na který navázal také v Acapulku i na tvrdém povrchu v Indian Wells. Svůj skvělý návrat dovršil osmým vítězstvím na French Open. Jen v Monte Carlu po osmi triumfech musel sklonit hlavu před Djokovičem.

Překvapivý výpadek zaznamenal Nadal v prvním kole ve Wimbledonu, ve kterém nestačil na Belgičana Darcise. Brit Murray neměl během letošního roku příliš možností pro úsměv, ale jedna chvíle se stala výjimečnou. Zatímco téměř celý rok laboroval se zády, kvůli kterým musel na podzim na operaci, ve Wimbledonu si vše vynahradil. 7. 7. 2013 ukončil 77leté čekání na vítězství domácího tenisty.

Druhou polovinu sezony po nuceném odchodu Murrayho ozdobily nejméně dva vrcholy. Na US Open triumfoval v přímém souboji s Djokovičem Nadal. "Každý zápas s Novakem je nesmírně těžký a jen on dokáže pozvednout moji hru na tak vysokou úroveň," prohlásil Španěl bezprostředně po finále v New Yorku, kde zvítězil podruhé v kariéře ve třetím finálovém střetnutí se svým srbským rivalem. Porážku mu Djokovič oplatil na Turnaji mistrů, Španěl si tak na svůj chybějící titul bude muset ještě nejméně rok počkat.

Téměř neporazitelná Serena

Tenisový trůn ovládala na počátku roku Běloruska Viktorie Azarenková, navíc na Australian Open dokázala obhájit titul. Brzy však mělo být všechno jinak. Do popředí se silou lvice drala Serena Williamsová. V Melbourne ji ještě zaskočila Američanka Stephensová, ale v polovině února se po výhře ve čtvrtfinále v Dauhá nad Kvitovou už definitivně vrátila do čela žebříčku – v jednatřiceti letech se stala nejstarší světovou jedničkou.

Za celý rok prohrála Serena Williamsová z 82 duelů pouhé čtyři a jako první tenista si za rok na odměnách vydělala přes deset milionů dolarů. Na konci roku prohlásila, že si nejvíce vážila triumfu na French Open, po kterém toužila mnoho let. Naopak ve Wimbledonu si Williamsová připsala jednu z nejtěžších letošních porážek. Už ve čtvrtém kole ji zaskočila Němka Lisická.

Po vítězství na US Open, kde získala už svou sedmnáctou grandslamovou trofej, bylo už na sklonku září jasné, že do konce sezony ji z pozice světové hráčky číslo jedna nikdo nesesadí. Americká fenomenální tenistka podtrhla skvělou sezonu i triumfem na Turnaji mistryň.

Tenisové soukolí se pomalu roztáčí nanovo. V Austrálii dnes začíná Hopmanův pohár a už za měsíc budou známi další grandslamoví vítězové.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články