Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR Prostějov

Nad Vancouverem hoří olympijský oheň. Hry začaly

Vancouver – Ve Vancouveru začaly hry XXI. zimní olympiády. Slavnostní formulkou je zahájila kanadská guvernérka Michaëlle Jean. Olympijský oheň zažehla po malých technických problémech hned čtveřice kanadských sportovců, mezi nimi i hokejová legenda Wayne Gretzky. Atmosféru začátku her ovšem zastínila smrt gruzínského sáňkaře Nodara Kumaritašviliho. Jeho památku uctili diváci během slavnostního ceremoniálu minutou ticha. Hry potrvají do 28. února. Další informace nabízí speciál ČT k ZOH Vancouver 2010 www.zoh.cz.

Na začátku slavnostního ceremoniálu, který se poprvé v historii konal pod střechou, přineslo na plochu stadionu devět členů Kanadské jízdní policie vlajku pořadatelské země. Účastníky z celého světa přivítali zástupci čtyř domorodých kmenů. Poté už následoval nástup všech 82 výprav. Jako první na plochu přišli tradičně Řekové, početnou českou výpravu přivedl vlajkonoš Jaromír Jágr.

142589.jpg142587.jpg142581.jpg

Emotivním okamžikem byl nástup sportovců z Gruzie. Hlediště při příchodu Gruzínců s černým pruhem látky na vlajce a černými páskami na rukávech povstalo a vzdalo tak hold výpravě, která utrpěla nejbolestnější ztrátu ještě před oficiálním začátkem her. Gruzínci původně zvažovali, zda z her neodstoupí. Nakonec se ale rozhodli ve Vancouveru zůstat.

Největší ovace si vysloužila domácí výprava, která přišla na stadion jako poslední. Po představení všech národních výprav zazpívali kanadští zpěváci Nelly Furtado a Bryan Adams.

Moře, kosatky, prérie, skály a javorové listy: kanadské přírodní symboly

Defilé sportovců vystřídala světelná show odkazující na osídlování kontinentu a prolínání kultur. Scénář ceremoniálu nezapomněl ani na přírodní krásy Kanady. Stadion se proměnil v tichou a tmavou zasněženou pláň, na kterou přicházeli původní obyvatelé. Tmu prořízla polární záře a symbol souhvězdí Medvěda. Bílá plocha se náhle rozlámala na kry, mezi kterými proplouvaly kosatky. Původní obyvatelé věřili, že se právě v jejich tělech vracejí na zem duše náčelníků.

142602.jpg142603.jpg142604.jpg


Další program obstarali tanečníci a zvuky houslí a skotských a ukrajinských rytmů. Oranžově zabarvenou plochu stadionu začaly zasypávat tisícovky javorových listů. Po divokých melodiích přišlo zklidnění a symbolika rozlehlých kanadských plání, po kterých běžel malý chlapec.

Žlutooranžové prérie vystřídala prudká bouře, během které uprostřed stadionu vyrostly mohutné hřebeny symbolizující Skalisté hory. Projekcí sportů na bílých stráních hor se scénář vrátil k tomu, co sportovce i diváky v nadcházejících dnech čeká - napětí, radost i smutek.

Po kulturním programu se slova ujali předseda Mezinárodního olympijského výboru Jacques Rogge a předseda kanadského organizačního výboru her John Furlong. Rogge během své řeči vzdal poctu Nodaru Kumaritašvilimu, který se her nedočkal. Olympiádu oficiální formulkou zahájila guvernérka Kanady Michaëlle Jean.

142610.jpg142611.jpg142607.jpg


Vlajka v rukou Orra i Villeneuva

Olympijskou vlajku přinesla na stadion osmička legend kanadského společenského i sportovního života. Byla mezi nimi matka Terryho Foxe, herec Donald Sutherland, hokejista Bobby Orr i pilot F1 Jacques Villeneuve. Vlajka s pěti navzájem propletenými kruhy vystoupala během zvuků olympijské hymny na stožár, kde zůstane až do skončení her. Vzhledem k tragédii zůstala viset jen na půl žerdi.

Chybička se přece jen vloudila - při zapalování ohně

Poslední otázkou zůstávalo, kdo zapálí olympijský oheň. Na ploše nakonec zůstala s hořící pochodní dokonce pětice kanadských sportovců: hokejista Wayne Gretzky, lyžařka Nancy Greenová, basketbalista Steve Nash, rychlobruslařka Katrina LeMayová-Doanová a paralympionik Rick Hansen, který pochodeň přivezl na vozíku do haly. Olympijský oheň nakonec zapálila pouze trojice - Hansen zůstal stranou a kvůli technickým problémům se nevzpřímil jeden ze čtyř pilotů na ploše stadionu, na což doplatila LeMayová-Doanová. O zažehnutí se nakonec společnými silami postarali Gretzky, Nash a Greeneová.

Ceremoniál přímo na stadionu BC Place sledovalo kolem 60 tisíc lidí a účastnilo se ho na tři tisíce sportovců. Oblečením na sebe upozornili sportovci Bermud, kteří přišli v téměř jarním počasí v šortkách.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články