Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Na úspěchu na OH vydělají outsideři, hvězdy si nepolepší

Praha - Případný zisk medaile na nadcházejících zimních olympijských hrách v kanadském Vancouveru se více zhodnotí sportovcům, od kterých se úspěch vyloženě nečeká. Naopak favorité se podle odborníků dodatečných příjmů od sponzorů většinou nedočkají. Překvapivý úspěch na OH může českému sportovci vedle oficiálně vypsaných odměn vynést následně letos až pět milionů korun.

Favorité typu lyžaře Lukáše Bauera či rychlobruslařky Martiny Sáblíkové jedou do Kanady spíše jen potvrdit své kvality a získání medaile se pro ně zhodnotí až při jednáních se sponzory pro další roky. Pokud by překvapil některý český reprezentant v okrajové disciplíně - jako v minulosti například lyžařský akrobat Aleš Valenta - a navíc zbytek výpravy by příliš nezabodoval, může svůj úspěch zhodnotit ve sponzorských smlouvách za miliony korun.

"Svůj příběh završený olympijskou medailí by mohli úspěšně v reklamě prodat například naši snowboardisté nebo zraněná boulařka Nikola Sudová," řekl mluvčí České sportovní Karel Tejkal.

Úspěšné olympioniky čekají odměny za zisk medaile od Českého olympijského výboru od 1,5 milionu za zlatý po 400 000 Kč za bronzový kov. Další prémie mohou získat od jednotlivých sportovních svazů a zbytek tvoří příjmy z marketingových smluv. Sem patří bonusy od výrobců vybavení, například lyží, bot nebo brýlí, a pak klasické smlouvy o využití tváře sportovce v reklamě, na billboardech a podobně.

Již od oznámení nominace až do konce olympiády sportovci nesmí propagovat jiné partnery než oficiální sponzory Českého olympijského výboru.



Jedním z oficiálních sponzorů je letos Česká pošta, která si od Českého olympijského výboru koupila reklamní prostor pro prezentaci za pět milionů korun. Speciální bonusy pro úspěšné olympioniky firma nepřipravuje. "Jedinou výjimkou je mimořádné vydání příležitostné známky, kterou má pošta připravenu a v případě vítězství některého z našich reprezentantů ji vydá s jeho jménem," uvedla Petra Králová z tiskového oddělení.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články