Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Na olympiádě se sportovci překonávali a perlili

Vancouver – Sportovci se na zimních olympijských hrách ve Vancouveru nepřekonávali navzájem pouze ve svých výkonech, ale také ve svých výrocích. Nejvíce se mluvilo o kontroverzní sáňkařské a bobové dráze, na které ještě před oficiálním zahájením her tragicky zahynul gruzínský sáňkař Nodar Kumaritašvili. I při závodech se několik sportovců zranilo, a tak sáňkaři své cíle pro jízdu v ledovém korytu poněkud přehodnotili. Informace najdete také na webu zoh.cz.

"Můj cíl je čtyřikrát dojet do cíle zdravý," uvedl například lichtenštejnský pilot dvojbobu Michael Klingler. A podobně na tom byl i bronzový sáňkař Patric Leitner, který hned po závodě ukončil kariéru. "Už nepojedu ani metr navíc. Asi bych se z toho nervově zhroutil," řekl.

Hodně zlé krve přinesl také závěrečný závod sdruženářů na velkém můstku, který výrazně ovlivnily povětrnostní podmínky. "Byla to totální fraška. Ani nestálo za to ráno vstávat. Udělali bychom líp, kdybychom zůstali v posteli a koupili si los do loterie," postěžoval si vedoucí francouzských sdruženářů Nicolas Michaud.

Něco bylo špatně

Asi nejnaštvanějším sportovcem her ve Vancouveru ale byl nizozemský rychlobruslař Sven Kramer, který na desetikilometrové trati přišel o zlatou medaili jen kvůli chybě trenéra, který ho poslal do jiné dráhy a zavinil diskvalifikaci. "Pár kol před koncem jsem věděl, že je něco špatně. Viděl jsem svou přítelkyni na tribuně, jak se drží za hlavu, a říkal jsem si: 'Sakra, tady se něco pěkně podělalo'," uvedl po smolném závodě Kramer.

Jacques Rogge o chybě nizozemského trenéra

"Tohle byla ukázka mystiky olympijských her."

Jiní sportovci se však medaile nedočkali vůbec. Mezi nimi byl i lichtenštejnský sjezdař Marco Büchel, kterému se to nepovedlo ani na páté olympiádě po sobě. "Tak zas žádná medaile. Možná se kouknu do obchodu se suvenýry, jestli ji tam neprodávají, abych si ji alespoň koupil," žertoval sjezdařský veterán.

O pádu Pärsonové

Legraci z vlastního neštěstí si uměla udělat také švédská sjezdařka Anja Pärsonová. Ta při sjezdu předvedla šedesátimetrový skok zakončený hrozivým pádem, ze kterého si odnesla naštěstí jen pohmožděniny. "Největší na zadku. Ale nevypadám na pohled moc dobře, možná dám nějaké fotky na web," žertovala Pärsonová, do které se strefovaly i ostatní závodnice. "Zkombinovala hned dvě disciplíny. Alpské lyžování a skoky na lyžích," komentovala pád své soupeřky Kanaďanka Emily Brydonová.

Ve Vancouveru však došlo i na nečekaná setkání. "Nikdy jsem si nedokázal představit, že bych mohl jen tak klábosit s králem, který navíc má na sobě stejné kalhoty jako já," svěřil se kapitán norských curlingových reprezentantů Thomas Ulsrud, který spolu se svými spoluhráči upoutal pozornost především pestrobarevnými kalhotami. A to natolik, že si je oblékl i norský král.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články