Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FIS MČR Horní Mísečky

Na OH 2018 přibude big air, Ledecká přijde o slalom

Lausanne - Mezinárodní olympijský výbor schválil zavedení čtyř nových disciplín na Olympijských hrách v roce 2018. V Pchjongčchangu se bude o medaile bojovat v big airu snowboardistů, závodu družstev ve sjezdovém lyžování, smíšené soutěži v curlingu a rychlobruslařském závodu s hromadným startem. Z programu naopak vypadne paralelní slalom snowboardistů, parádní disciplína úřadující mistryně světa Ester Ledecké.

Podle návrhu Mezinárodní lyžařské federace FIS udělá paralelní slalom místo pro big air, stejná disciplína akrobatických lyžařů podporu MOV pro OH 2018 nezískala.

"Zase tak moc mě to rozhodnutí nepřekvapilo, protože se o tom mluví už řadu let, a padaly dokonce i názory, že zruší oba závody," komentovala to Ledecká. S nadsázkou dokonce hovořila o tom, že kdyby MOV vyřadil z olympijského programu i paralelní obří slalom, začala by se soustředit na sjezdové lyžování, které se snowboardingem kombinuje.

"Ani jednu z těch snowboardových disciplín nepreferuji, takže mě to zase tak netrápí, v lyžování máme hned pět možností," řekla mistryně světa, která už informaci konzultovala i s rakouským trenérem Richardem Pickem. "Prý má zprávy, že ještě bude nějaké další zasedání, kde se může vše zvrátit. Německo, Rakousko a Rusko totiž jsou proti zrušení," uvedla.

Je nám líto, video expirovalo.
MOV schválil zavedení čtyř nových olympijských disciplín

Představení big airu, skokanské soutěže snowboardistů, je po zařazení slope stylu a U-rampy v Soči 2014 dalším krokem, kterým chce MOV přitáhnout mladší publikum. "Změny odrážejí pokračující vývoj programu zimních olympiád a staví na úspěchu předchozích ročníků Her," uvedl MOV.

Týmová soutěž sjezdařů, v níž závodí družstva složená ze svou mužů a dvou žen v obřím slalomu, se dosud konala pouze na mistrovství světa. Rychlobruslařské závody s hromadným startem se ve Světovém poháru jezdí poslední čtyři roky a podle Mezinárodní bruslařské federace ISU jsou pro fanoušky napínavější.

Curling, v němž od návratu do programu v roce 1998 bojovali o medaile zvlášť muži a ženy, chce zavést na OH soutěž smíšených párů. V ní namísto čtyřčlenných družstev hrají dvoučlenné týmy složené z muže a ženy, k dispozici mají místo osmi jen šest kamenů.

"Nový program počítá s rekordním počtem ženských soutěží, rekordním počtem smíšených závodů, rekordním počtem sportovkyň a celkovým zvýšením účasti žen na zimních Olympijských hrách," uvedl MOV, podle jehož doporučení by se zimních Her mohlo zúčastnit zhruba 2900 sportovců ve stovce závodů.

Podle pravidel se mohou sporty a disciplíny v olympijském programu změnit tři roky před konáním Her.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články