Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Na MS v krasobruslení vyhráli soutěž sportovních dvojic Číňané

Turín - Čínská sportovní dvojice Čching Pchang a Ťien Tchung získala zlatou medaili na krasobruslařském mistrovství světa v Turíně. Na druhé místo odsunuli obhájce titulu Alionu Savchenkovou a Robina Szolkowého z Německa. Bronz vybojovali evropští šampioni Juko Kavagutiová a Alexandr Smirnov z Ruska. Stříbrní olympijští medailisté Čching Pchang a Ťien Tchung potvrdili formu i na světovém šampionátu. Po vítězství v krátkém programu ovládli i volnou jízdu, v níž udělali jedinou drobnou chybu, když partnerka zařadila dvojitý toeloop místo trojitého. Ke zlaté medaili z roku 2006 tak přidali druhý světový titul.

Český krasobruslař Michal Březina je na mistrovství světa v Turíně po krátkém programu pátý. Vydařená jízda mu vynesla osobní rekord 81,75 bodu a nestačil jen na čtveřici soupeřů v čele s Japoncem Daisukem Takahašim. Ten získal 89,30 bodu a před čtvrtečními volnými jízdami má náskok necelých dvou bodů na druhého Kanaďana Patricka Chana a třetího Francouze Briana Jouberta.

Březina se podobně jako na olympiádě i evropském šampionátu představil jako jistý skokan a na rozdíl od Vancouveru byl spokojen i se známkami. Poprvé v kariéře se dostal přes hranici 80 bodů, ale k medaili má devatenáctiletý krasobruslař poměrně daleko. Na třetího Jouberta ztrácí téměř šest bodů.

Takahaši a Chan čistými programy potvrdili pozici nejlepších mužů z nedávné olympiády, kteří do Turína přijeli. Japonský bronzový medailista z Vancouveru útočí na první světový titul v kariéře. Obhájce stříbra z loňského MS Chan bude muset především odrážet útok Jouberta, jenž za ním zaostává o zanedbatelnou desetinu bodu.

Náhradník Vernera do volných jízd nepostoupil

Zkušený Francouz nechal tři týdny po hrách zapomenout na vancouverské zklamání z 16. místa. Obhájce bronzové medaile zvládl čistě všechny prvky včetně kombinace čtverného a trojitého toeloopu a už během jízdy dával volný průchod emocím.

Druhý český reprezentant Pavel Kaška, který na mistrovství světa nahradil Tomáše Vernera, spadl při trojitém lutzu v plánované kombinaci a výrazně zaostal za svým osobním maximem. Ziskem 50,55 bodu o jednu příčku vylepšil své 27. místo z mistrovství světa v roce 2008, ale do volných jízd nepostoupil.

Daisuke Takahaši
zdroj: en.wikipedia.org autor: Caroline Paré
Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články