Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SLUNETA Ústí nad Labem - BK KVIS Pardubice

Na Mont Blancu zahynula snowboardingová královna Rubyová

Grenoble (Francie) - Na nejvyšší evropské hoře Mont Blanc zahynula v 31 letech bývalá špičková francouzská snowboardistka Karine Rubyová. Olympijská vítězka v obřím slalomu z Nagana 1998 a šestinásobná mistryně světa se podle sdělení Francouzského lyžařského svazu zřítila dnes odpoledne při slaňování do ledovcové průrvy, kde ji policie nalezla už mrtvou. Podle vyšetřovatelů z Chamonix zahynul při nehodě ještě osmatřicetiletý muž, další sedmadvacetiletý horolezec musel být vrtulníkem převezen do nemocnice.

Karine Rubyová
zdroj: ctvolympics.ca

Nejúspěšnější snowboardistka všech dob měla ve sbírce i stříbrnou medaili z olympiády v Salt Lake City. Po skončení kariéry po hrách v Turíně v roce 2006 se věnovala lezení na přírodních stěnách a stala se vyškolenou horskou vůdkyní. 

"Byla to ikona francouzského sportu," uvedl v kondolenci technický ředitel francouzského svazu Fabien Saguez. Lítost vyjádřil i premiér země Francois Fillon, který Rubyovou označil za výjimečnou sportovkyni.

Vizitka Karine Rubyové:

Datum a místo narození: 4. ledna 1978, Bonneville 
Největší úspěchy: olympijská vítězka, šestinásobná mistryně světa, šestinásobná vítězka celkového hodnocení Světového poháru 
- OH: 1998 (Nagano) - zlato, 2002 (Salt Lake City) - stříbro
- MS: 1996 (Lienz) - zlato (vše paralelní obří slalom); 1997 (San Candido) - zlato (snowboardcross) a 2x stříbro (paralelní slalom a obří slalom); 2001 (Madonna di Campiglio) - 3x zlato (snowboardcross, paralelní slalom a obří slalom); 2003 (Kreischberg) - zlato (snowboardcross) a stříbro (paralelní slalom); 2005 (Whistler) - stříbro (snowboardcross)
- SP: celková vítězka 1996-98 a 2001-03, vítězka 67 závodů SP

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články