Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

MS v krasobruslení začíná. Představí se jen dva olympijští šampioni

Turín - Jen dva ze čtveřice krasobruslařských olympijských vítězů se rozhodli startovat i na dalším vrcholu sezony, světovém šampionátu v Turíně. V Itálii, kde se začne o cenné kovy bojovat v úterý, se představí královna ženské soutěže Korejka Kim Ju-na a zlatí kanadští tanečníci Tessa Virtueová a Scott Moir. Chybět naopak budou čínská sportovní dvojice Süe Šen, Čao Chung-po a Američan Evan Lysacek. Přímé přenosy ze šampionátu nabídne ČT2, ČT4 i zpravodajský web ČT24.

V mužské kategorii se tak neuskuteční odveta za Vancouver, kde absence čtverného skoku v Lysackových jízdách vyvolala vlnu nevole ze strany olympijského šampiona z Turína Jevgenije Pljuščenka. Ruský krasobruslař, jenž se při návratu do velkých soutěží musel spokojit se stříbrem, se z mistrovství světa kvůli zdravotním problémům rovněž na poslední chvíli odhlásil.

Mužské startovní pole je vůbec značně prořídlé: z nejlepších šesti mužů z OH se postaví na start jen Japonec Daisuke Takahaši a Kanaďan Patrick Chan. Ti tak budou největšími favority v boji o titul. Vpád mezi seniorskou elitu bude chtít potvrdit i český krasobruslař Michal Březina, čtvrtý z mistrovství Evropy a desátý z olympijské soutěže. Spravit si chuť po olympijském propadáku přijel obhájce bronzové medaile Brian Joubert z Francie.

Březinu při absenci Tomáše Vernera v mužské soutěži doplní Pavel Kaška, ale u něj by podobně jako u české zástupkyně v ženské soutěži Martiny Boček byl velkým úspěchem i postup do volných jízd. V české výpravě jsou ještě tanečníci Lucie Myslivečková a Matěj Novák, kteří pro MS vyměnili zkušenější pár Kamila Hájková, David Vincour.

Chybět nebude souboj asijských rivalek

Zatímco mezi muži řada špičkových krasobruslařů chybí, v ženské kategorii se představí suverénní olympijská šampionka Kim Ju-na i její japonská rivalka Mao Asadaová, která ve Vancouveru zařadila do volné jízdy hned dva trojité axely. Z olympijských medailistek bude chybět pouze Kanaďanka Joannie Rochetteová. Podobně jako Joubert se bude snažit nechat zapomenout na olympijské zklamání Italka Carolina Kostnerová, která se na OH po nezdaru ve volné jízdě propadla až na šestnácté místo.

O první zlatou medaili z mistrovství světa budou bojovat Virtueová s Moirem. Trůn bez boje uvolnili Rusové Oksana Domninová a Maxim Šabalin, kteří po bronzu na OH kvůli partnerovým problémům s kolenem ukončili sezonu. Chybět budou rovněž úřadující vicemistři světa Američané Tanith Belbinová a Benjamin Agosto, i světoví šampioni z roku 2008 Isabelle Delobelová a Olivier Schoenfelder z Francie. Italští fanoušci tak budou doufat v medailový úspěch domácího páru Federica Faiellaová, Massimo Scali.

Na třetí světový titul za sebou mohou v kategorii sportovních dvojic zaútočit Němci Aliona Savchenková a Robin Szolkowy, kteří však v této sezoně přišli o suverenitu. Na mistrovství Evropy je porazili ruští reprezentanti Juko Kavagutiová a Alexandr Smirnov a na olympiádě se museli sklonit před dvojicí čínských párů. Z těch bude v Turíně startovat jen stříbrní Čching Pchang a Ťien Tchung, mistři světa z roku 2006.

Program MS

Úterý

12:00 povinné tance,

18:15 sportovní dvojice - krátký program.

Středa

9:30 muži - krátký program (1. skupina),

13:55 muži - krátký program (2. skupina),

18:45 sportovní dvojice - volné jízdy.

Čtvrtek

15:45 originální tance,

18:15 muži - volné jízdy.

Pátek

9:00 ženy - krátký program (1. skupina),

13:30 ženy - krátký program (2. skupina),

18:45 volné tance.

Sobota

12:30 ženy - volné jízdy.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články