Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

MOV si po dopingových vzorcích z Atén posvítí i na ty z Turína

Londýn - Mezinárodní olympijský výbor se chystá znovu otestovat dopingové vzorky ze zimních her 2006 v Turíně. Zástupci MOV nyní konzultují se Světovou antidopingovou agenturou WADA, kolik z archivovaných vzorků prověřit a na které disciplíny se především zaměřit, než uplyne osmiletá lhůta, během níž mohou být odebrané vzorky uchovány.

Dopingový test
zdroj: ČT24

Nové analýzy se podle předsedy lékařské komise MOV Arneho Ljungqvista soustředí na látky, které byly před sedmi lety nezjistitelné. "Věda se stále vyvíjí. Čím déle čekáme, tím máme větší šanci aplikovat moderní technologie," řekl Ljungqvist.

Testy se s největší pravděpodobností zaměří na vytrvalostní sporty, jako je běh na lyžích. "Žádné vzorky ale nejsou bezpečné," uvedl Ljungqvist.

Během turínské olympiády měla pozitivní dopingový test jen ruská biatlonistka Olga Pylevová, která kvůli užití zakázaného stimulantu přišla o stříbrnou medaili. Velký skandál ovšem vypukl poté, co italská policie prohledala hotel rakouských běžců na lyžích a biatlonistů, v němž našla vybavení na krevní doping. Žádný ze sportovců pozitivní test neměl, přesto MOV později čtyři závodníky potrestal doživotním zákazem startů.

Lhůta vyprší v únoru 2014

Vloni MOV nechal otestovat archivované vzorky z olympijských her 2004 v Aténách a zpětně diskvalifikoval pět sportovců. O medaile přišli vítězný koulař Jurij Bělonog z Ukrajiny, bronzová ruská koulařka Světlana Kriveljovová a stříbrný běloruský kladivář Ivan Tichon. Bronz po potrestané diskařce Irině Jatčenkové připadl Věře Cechlové.

"Z nových testů vzorků z her v Aténách je jasné, že máme dobré důvody vrátit se i k těm z Turína s metodami, které tehdy nebyly k dispozici," řekl Ljungqvist. V roce 2010 MOV prověřil několik turínských vzorků na inzulin, všechny výsledky byly negativní. Lhůta pro jejich skladování vyprší v únoru 2014.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články