Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Mourinho ho vítal, De Gea mu radil. Šok za šokem, popisoval talent United Kovář

Jediným českým hráčem, který nastoupil v Premier League v dresu Manchesteru United, byl Karel Poborský. To by ale mohl v blízké budoucnosti změnit Matěj Kovář. Čerstvě osmnáctiletý brankář si od lednového přestupu ze Slovácka udělal u anglického giganta už solidní jméno. S osmnáctkou vyhrál titul, zachytal si za třiadvacítku a s ligovým výběrem stihl trénink, po němž si vyslechl chválu.

Brankář Matěj Kovář (vpravo) s Paulem Pogbou (uprostřed) a Romelem Lukakem na tréninku Manchesteru United
zdroj: Twitter Sport Invest

Ještě na začátku roku se připravoval na pokračování sezony se spoluhráči v dorostu Slovácka. Pár měsíců nato už kariéra Matěje Kováře vypadá úplně jinak. Velký gólmanský talent na konci ledna přestoupil do Manchesteru United, kde se mu zatím daří na výbornou. V dubnu si ho dokonce vybral trenér brankářů A-týmu, aby si s ligovým výběrem zatrénoval.

Vedle hvězd typu Romela Lukakua, Paula Pogby, Alexise Sáncheze se tak mezi kužely pohybovala i neznámá tvář tehdy sedmnáctiletého gólmanského mladíka z Česka, což zaznamenali i britští novináři. Hned se také začali ptát, kdo to vlastně Matěj Kovář je?

Zaskočený byl i rodák z Kroměříže, pro něhož byla pozvánka na trénink mezi fotbalovou smetánku pořádným šokem. "Po dopoledním tréninku U18 přišel trenér brankářů A-týmu a řekl, že mu vypadl druhý gólman. Sergio Romero byl zraněný a Joel Castro Pereira zase nemocný. Potřeboval někoho mezi tři tyče a zeptal se našeho kouče, jestli by mohl pustit právě mě. Strašně mě to překvapilo," vzpomíná na životní zážitek.

Kováře před nástupem na trénink mezi velká jména světového fotbalu okamžitě chytla nervozita, která ale brzy přešla. "Když jsem viděl všechny ty hvězdy, tak jsem si říkal: Wau, mezi kým to jsem? Pak jsem ale zjistil, že jsou to normální kluci, žádní nafoukanci a všechno to ze mě spadlo."

Pomohlo mu i uklidňování od trenéra brankářů a také jedničky Manchesteru Španěla Davida de Gey, který je právě Kovářův velký vzor. A sedmadvacetiletá opora United, jež během celé sezony podávala fantastické výkony, na mladého Čecha během tréninku velmi zapůsobila.

Paul Pogba a Matěj Kovář
zdroj: Twitter

"Klidnějšího brankáře jsem v životě neviděl. Bylo znát, že je to velký profesionál a vše dělá na sto procent. Jeho styl chytání bych chtěl napodobit, jelikož se mi strašně líbí. Rád bych ho někdy u United nahradil," uznal.

Kovář se potkal také s koučem United José Mourinhem. "Potkal jsem ho, když jsem vcházel na tréninkové hřiště. Podal mi hned ruku, popřál vše nejlepší a ať se mi daří. Potom už neřekl ani slovo a spíše pozoroval trénink. Vše dělali víceméně asistenti," popsal další z velkých momentů.

Přání Mourinha se v případě Kováře splnilo, jelikož za celý trénink dostal od hvězd pouze jedinou branku, což si velmi pochvaloval. Chválu navíc slyšel i od trenérů, kteří mu předali cenné rady. "Byly super. Šlo o rady ohledně postavení a na čem bych měl dál pracovat," prozradil.

U23? Říkal jsem si, že to není možné

Trénink s A-týmem ale nebyl jediným velkým překvapením, které Kovář od přestupu na ostrovy zažil. Další velký moment jeho dosavadního anglického dobrodružství přišel na konci sezony, kdy za ním došel trenér týmu U23, s nímž už v té době absolvoval několik tréninků.

"Říkal mi, že by mě chtěl vidět v zápase. Napadlo mě tedy, že se dojde podívat na osmnáctku. On ale dodal, že mě chce vidět za U23. Byl to pro mě šok, jelikož jsem to vůbec nečekal. Říkal jsem si, že to ani není možné. Šlo o další skok v kariéře a je to pro mě velká motivace," popsal.

Matěj Kovář
zdroj: Facebook

Kovář naskočil na legendárním stadionu Old Trafford proti Evertonu a byl u remízy 2:2. "Nějaké zákroky jsem tam měl. Škoda, že jsme to nedotáhli do vítězného konce, protože jsme byli lepším týmem. Bohužel jsme udělali chyby a z nich padly góly. Už se to každopádně přibližovalo chlapskému fotbalu. Tempo bylo vyšší, více soubojů, lepší poziční hra. Vše bylo mnohem rychlejší," vzpomínal český brankář, jenž si za vystoupení vysloužil pochvalu.

Hlavním působištěm Kováře během dosavadního půlročního angažmá byl ale tým U18, kde si získal místo jedničky a s United dosáhl i na cenný úspěch. Osmnáctka získala titul severní části, což se Manchesteru dlouho nepodařilo. Až ve velkém finále s vítězem jižní části Chelsea rudí ďáblové padli 0:3.

"Z mého hlediska to bylo super. Od přestupu jsem odchytal dobrou porci zápasů. Jsem rád, že jsem dostal šanci a osobně si myslím, že se mi dařilo. I týmově jsme hráli suprově. Všichni byli spokojení, že se po nějakém čase podařilo získat titul v severní části. Škoda finále, které jsme prohráli 0:3," uznal Kovář, který o post jedničky bojoval s další trojicí brankářů. "Cítím, že jsem se za půl roku hodně posunul a budu v té práci dál pokračovat. Podmínky jsou strašně super a není si na co stěžovat."

Pochvaly se mládežnický reprezentant dočkal i od Luďka Mikloška, s kterým spolupracuje. Bývalý brankář West Hamu či Queens Park Rangers však zároveň svého následovníka drží při zemi.

"Říkal, že je to super, ale že to zatím nic neznamená. Jsou to postupné krůčky a ten hlavní krok bude teprve do A-týmu. Musím pracovat jako doteď. Pan Mikloško mi ve všem hodně pomáhá," chválil Kovář. 

Za rok bych chtěl jít někam na hostování

Právě s Mikloškem probíral i lednový přestup. Kovář tehdy zaujal na týdenních testech a Manchester ho hned chtěl koupit, což se i stalo. Spousta expertů odchody do zahraničí nevidí ráda, ale bývalý gólman Slovácka nad nabídkou neváhal.

"Chtěl jsem hned přestoupit. Ani jsem nepotřeboval dobu na rozhodnutí. Manchesteru totiž fandím asi od svých pěti let, a že se mi podařilo dostat se zrovna k United, je něco neuvěřitelného," řekl.

Přechod z Uherského Hradiště do mnohem většího Manchesteru byl pro sedmnáctiletého mladíka výraznou změnou. "Byl to obrovský skok. Musel jsem ze dne na den opustit vše, co jsem v Česku měl, rodinu, kamarády, školu, a začít žít nový život. Ze začátku jsem si říkal, jak to všechno zvládnu, ale kdo nechce hrát za Manchester United," popisuje momenty, kdy došlo k přestupu.

S aklimatizací mu výrazně pomohl i fakt, že v osmnáctce potkal slovenského brankáře Alexe Fojtíčka. "S Alexem jsme teď nejlepší kamarádi. Je super, že můžeme být spolu, protože když třeba něco nevím, on mi poradí. Je tam dva roky. Jsem za to rád. Nebereme se jako konkurenci, naopak se snažíme posouvat jeden druhého," těší Kováře.

V příští sezoně by se měla česká naděje posunout už do třiadvacítky, kde ho čeká boj o post jedničky. A Kovář je odhodlaný tuto bitvu vyhrát. "Pokusím se předvádět co nejlepší výkony a doufám, že šanci dostanu," věří a popisuje i blízké cíle.

"Stabilně se dostat do kádru U23 a stát se jedničkou. Později si vyzkoušet i nějaké hostování a okusit dospělý fotbal ve třetí či čtvrté lize. Uvidíme, jak se vyvine následující sezona," dodal.

K napodobení Poborského má Kovář zatím stále daleko. Start angažmá v United mu ale vyšel skvěle.

Hlavní zprávy