Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
České ragby

Motivace Portykovi nechybí. Sdruženář roku chce hlavně zlepšit běh

Praha - Kariéra sdruženáře Tomáše Portyka zatím běží podle plánu. Nejlepší český reprezentant uplynulé sezony, který ve středu oslaví dvacáté narozeniny, se letos v posledním možném závodu stal juniorským mistrem světa a už nyní spřádá plány, jak se usadí v elitní desítce Světového poháru a jak jednou získá velkou medaili i mezi seniory. Plán je jasný, zlepšit běh na lyžích a vydržet, neboť motivace mu nechybí. Nyní musí dokončit školu.

Poprvé byl na MSJ v roce 2011, to mu ještě nebylo ani patnáct. O dva roky později už před šampionátem v Liberci prohlašoval, že chce medaili. To se mu nepovedlo ale ani ve dvou dalších pokusech. Vyhrál až na šestý pokus letos v rumunském Rašnově, v posledním individuálním závodu této věkové kategorie v kariéře. "Už jsem byl smířený, že mi to není souzené. Nakonec to dopadlo a spadl mi kámen ze srdce," řekl Portyk. Před čtyřmi lety vyhrál i olympijské hry mládeže v Innsbrucku. "Teď to je další kategorie, je to super. Nakopne mě to a budu ještě víc pracovat, aby mi doma přistála ještě nějaká další medaile," řekl.

"Sedneme si, dáme hlavy dohromady a připravíme plán. Ale pokud by to šlo jako doteď, bude to dobrý. Musím počkat a vytrvat, snad to přijde s věkem," věřil. K tomu ale potřebuje zlepšit běh. Je totiž spíš výbušný typ závodníka. "Se skokem nemám problém, vždycky nějak skočím, jde mi to od malička. S během je to ale jiné," připustil. Na juniorském MS přitom patřil mezi nejlepší běžce. Mezi seniory se ale běhá o poznání rychleji a hlavně delší tratě. "Je v tom ohromný rozdíl," uznal Portyk.

Sprinty mu jakžtakž ještě jdou. "Když jedeme pětku, nemám problém. Na konci přidám a můžu závodit. Ale když je to tempo jiné mezi seniory, tak už problém mám. V konci nezrychlím a všichni mi ujíždějí," konstatoval. Mezi dospělými je třetím rokem a už desetkrát v SP bodoval. A mohlo to být ještě lepší, kdyby se nesoustředil na MSJ a některé závody nevynechal. Mezi dospělými se nyní hodlá v desítce usídlit natrvalo.

"Ale nemůžu chtít všechno hned. Snad příští sezonu zajedu výsledek do desítky, ale chci být stabilně kolem 20. místa. To budu spokojený, nesmím to uspěchat, snad to přijde," věřil. Příští rok bude MS, za dva roky olympiáda. "Nikdo nic ode mě čekat nebude, ale za dva roky to také může být úplně jinak," uvedl.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články