Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Mistr světa Synek: Na Primátorkách pojedu s ostatními, bude to pro ně zážitek

Praha - Bez jediného tréninku se o víkendu postaví skifař Ondřej Synek na start skulerského závodu Rösslera-Ořovského, který je součástí veslařských Primátorek. Úřadující mistr světa měl hned po skončení šampionátu v Koreji naplánovanou dovolenou. Jak přiznal v chatu na našem webu, jako každý rok i letos přibral - za 14 dní osm kilogramů. Ty plánuje shodit až od října, takže favoritem pro 100. ročník tradičního závodu se necítí.

Ondřej Synek
zdroj: ČT sport autor: Vojtěch Rejl

"Když začnu v polovině října trénovat, shodím deset kilo během tří týdnů. Mám to tak každý rok. Moje optimální závodní váha je 102 kilo. V Koreji jsem měl 98 kg," uvedl Synek, jenž si do skifu sedne až v sobotní úvodní rozjížďce. "Alespoň se nebudu cítit ve své kůži a ostatní budou mít šanci. Bude to jako loni na mistrovství republiky," poukázal na loňský nezdar, kdy se v Račicích rozhodl absolvovat tři disciplíny a v semifinále skifu mu došly síly.

Před závodem podle svých slov většinou relaxuje se sluchátky na hlavě. "Většinou se koncentruju sám na sebe. S trenérem pak probíráme taktiku, koho si hlídat a kdy dávat nástupy," nastínil. "Porovnáváme různé závodníky z předchozích jízd, je to o zlomení soupeře," dodal Synek.

Ondřej Synek na chatu
zdroj: ČT sport autor: Vojtěch Rejl

Stříbrný olympionik z Londýna si myslí, že hlavním favoritem víkendového závodu nebude. "Pro ostatní to bude zážitek, když nepojedu sto metrů před nimi, ale pojedeme vedle sebe a budeme závodit. Myslím, že to tak bude, ať se budu snažit, jak se budu snažit," smál se Synek, který letos ještě neprohrál. "Rád bych si to udržel, ale jsou to sté Primátorky. Kdyby to bylo v normálním termínu, tak by to pro mě bylo jednodušší," připomněl jednatřicetiletý veslař pražské Dukly přeložení závodu kvůli jarním povodním.

Došlo i na otázku propagace veslování a náboru nových lidí. "Myslím, že to není problém svazu, jako spíš to, že veslování je malý sport a v médiích se protlačují populárnější sporty. Akce Přijď veslovat neumřela a finanční podpora ze svazu je celkem dobrá," vysvětlil Synek.

Revoluce v materiálech, systému závodu nebo délce trati se podle něj prý nechystá. "Naše federace FISA drží veslování jako tradiční sport. Proto máme třeba stále stejné medaile. Materiály jsou spíše na výrobcích, tam už je pokrok dost vepředu a teď se to zastavilo. Systém závodů a délka trati zůstane nejspíš stále stejná."

Je nám líto, video expirovalo.
Host Sportovních zpráv: Skifař Ondřej Synek

Synek se letos představí ještě na Chalupa Cupu v Jindřichově Hradci. "A možná pojedu i na chalupu," dodal se smíchem. Těší se také do Bostonu, protože je to největší regata na světě. "Závodí tam pět tisíc veslařů a chodí 250 tisíc diváků za celý víkend. Je to jeden z nejatmosféričtějších závodů," zdůraznil.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články