Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Mistr světa Hradilek: Poslední dobou si to v kajaku užívám

Praha – Titul mistra světa mu zní příliš honosně, ale když zjistil, kolika lidem udělal po finálové jízdě na kanále v Troji při mistrovství světa radost, uvědomil si, čeho dosáhl. Před závodem mu do sluchátek hrála vážná hudba, kterou potřebuje k plné koncentraci na každý záběr i vlnu. Na chatu ČT sport kajakář Vavřinec Hradilek prozradil, že oslavy triumfu byly divoké a ještě se možná protáhnou ve Francii, kam letí v nejbližších dnech sledovat surfařské závody. Pak ho čeká velká výzva – MS extrémních kajakářů v rakouském Ötzu první říjnový víkend. Z něj chce po stříbru z londýnské olympiády a zlata z Troji přivést další medaili.

Mistr světa Vavřinec Hradilek odpovídá na chatu
zdroj: ČT sport autor: Vojtěch Rejl

Na domácím MS musel v semifinále skousnout chybný verdikt rozhodčí, která mu přiřkla penalizaci 50 vteřin za neprojetí branky. Zachránilo ho až důkladné prostudování videa. "Tu rozhodčí jsem nikdy předtím neviděl. Ani pořádně nevím, která to byla. Vím, že byla z Itálie. Video pro tentokrát zafungovalo perfektně, jelikož to bylo totální lidské selhání," okomentoval podivný verdikt čerstvý šampion ve vodním slalomu.

Tlak, hlavně v týdnu před závody, cítil na svou osobu obrovský. I když začal lehce pochybovat, nakonec vše ustál. "Jednu chvilku jsem myslel, že to nedám. Pomohli ale trenér a super lidi, které mám kolem sebe. MS doma už asi nezažiju, a proto být mistrem světa z Troje je nádherný pocit. Spíše je krásné cítit tu radost zvenčí, od lidí, fanoušků a soupeřů. Atmosféra a všichni diváci byli skvělí. Hodně vyčerpávající však také," svěřil se.

Být vodním slalomářem je pro něj v posledních letech zábava, kterou si užívá, ale tuší, že do budoucna ho neuživí. "Vodní slalom by se dal stoprocentně posunout o hodně dopředu, aby se přiblížil veřejnosti. Jde hlavně o komunikaci a poznání toho prostředí. Na OH to bývá nej nej sport, a bohužel máme trochu problémy ve všech federacích. Finančně je to hodně nezajímavý. Člověk se tím málokdy uživí i při nejlepších výsledcích, natož po ukončení kariéry," a připojuje: "Chce to více závodů a hlavně lepší PR ze strany svazu kanoistiky (ČSK)."

Možná proto se chce v budoucnu věnovat i sportovnímu marketingu. "Je tu spousta mezer, kam se dá vkročit. Trenéra po skončení kariéry bych v Česku asi dělat nechtěl." Co ho ovšem láka, jsou výlety na kajaku za exotikou. "Zajímá mě Afrika celkově a pak Patagonie nebo Kanada," uvedl. A jestli podle něj existuje řeka, která se nedá na kajaku sjet? Ano, existují vždy pasáže, kam byste zkrátka nechtěl a radši byste si třeba zkusil sjet Niagara Falls, které budou jednoho dne na kajaku sjety tak jako tak," předpověděl Hradilek.

Věčně usměvavý sympaťák se podle svých slov umí i rozčílit. "Samozřejmě mě dokážou věci vytočit a často mohu být i bez úsměvu. Poslední dobou si však ježdění na vodě moc užívám a dobíjí mne pozitivní energií," odpověděl na otázku, jestli se vůbec umí rozhněvat do "běla".

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články