Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Milan Jirásek: Čtyři medaile z olympiády budou skvělý výsledek

Praha – Dlouholetý předseda Českého olympijského výboru Milan Jirásek očekává, že v kanadském Vancouveru bude panovat podobně výborná divácká atmosféra jako v norském Lillehammeru. Jirásek věří v úspěch českých sportovců. Přál by si minimálně jednu zlatou medaili a neskrývá, že při tom myslí na rychlobruslařku Martinu Sáblíkovou. Překvapit by podle něho mohli také například snowboardisté. Šéf ČOV věří, že neopakovatelnou kulisu bude mít hokejový turnaj, který označil za turnaj 21. století.

Do dějiště zimních olympijských her odjíždí Milan Jirásek tři dny před jejich začátkem, tedy 9. února. Svůj olympijský program bude mít do detailu připravený, neboť sportoviště jsou od sebe dosti vzdálená, času nebude nazbyt. "Tam bude atrakce ve všech sportech. Přiznám se, že nepůjdu na curling, protože trvá hodně dlouho a nebudeme tam mít zastoupení jako v ženském hokeji," prozradil Jirásek.

Více než třináctiletý šéf ČOV je optimistou a věří, že olympijská atmosféra ve Vancouveru naváže na hry z roku 1994. "Zažil jsem například vynikající atmosféru v Lillehammeru, kde to bylo dáno jednak úspěchy Norů a také sportovním založením Seveřanů, a to dávalo speciálního ducha olympijskému dění. Myslím, že něco podobného se dá očekávat i v Kanadě – publikum, které bude fandit sportu velice zasvěceně. A vrchol, jakým bude olympijský turnaj, to si ani nedovedu představit, co to bude za atmosféru."

Je nám líto, video expirovalo.
Interview ČT24

O konečné nominaci sportovců na olympijské hry rozhodne 21. ledna plenární zasedání ČOV. Česká výprava bude čítat kolem 90 sportovců. Jirásek však upozorňuje, že by konečné číslo mohlo být i nižší. "Je možné, že dojde do té doby i k mírnému snížení toho počtu. Nechci přivolávat žádná zranění, ale například Mezinárodní lyžařská federace ještě upřesňuje kvóty podle současné výkonnosti, podle současných světových tabulek, a je možné, že o nějaké místo přijdeme," připustil šéf ČOV.

Milan Jirásek, předseda ČOV:

"Jednu zlatou medaili bych tam hodně rád viděl… Každý, kdo sleduje sport, ví, že mám na mysli rychlobruslení."

Milan Jirásek upozornil, že v medailových ambicích se nedá vycházet jen ze statistik z posledních čtyř let. "Ambice máme veliké i nadále. Ale ze zkušeností vím, že se to tak na polovinu, na třetinu redukuje." Rozhodne podle něj momentální forma, povětrnostní podmínky, stav místních tratí či časový posun. "Řekl bych, že pokud udržíme medailový počet, jako byl v Turíně – čtyři medaile -, tak to bude skvělý výsledek," domnívá se Jirásek.

Největší šance dává Sáblíkové, nadějné je ale podle něj také alpské lyžování. "Je tady Tomáš Kraus ve skikrosu, snowboardisté také mohou překvapit. Viděli jsme podle  posledních výsledků, že se dostávají do formy a mají dobré výkony sdruženáři," vypíchl předseda ČOV jen některé medailové kandidáty.

O financování české olympijské výpravy Jirásek strach nemá

Česká olympijská výprava bude mít asi 200 lidí. Celá akce ve Vancouveru bez nákladů na přípravu má rozpočet 36 milionů korun. Do toho jsou započteny i odměny za případná medailová umístění. Tříčtvrtinovou účast má stát. "Přeji si, aby se (našim sportovcům) dařilo, protože si myslím, že vždycky bychom někde něco sehnali a vyškrábli," podotkl Jirásek k možnosti, že by hry byly z českého pohledu nad očekávání úspěšné.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články