Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Micka chce v Budapešti vylepšit český rekord, Seemanovou čeká juniorské MS

Praha – V neděli startuje pro "bazénové plavce" mistrovství světa v Budapešti, vrchol letošní sezony. Největší českou nadějí bude Jan Micka, který se představí na tratích 400, 800, a 1500 metrů. Dvaadvacetiletý rodák z Prahy je po půlročním soustředění v Itálii plný elánu a rád by pokořil český rekord. Chybět bude naopak Barbora Seemanová. Čerstvá juniorská mistryně Evropy na padesátce totiž upřednostnila srpnové MS juniorů.

Jan Micka
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

Na letních Hrách v Riu de Janeiro skončil Jan Micka dvanáctý a do kýženého finále se neprobojoval. I proto ladil během posledních šesti měsíců formu na Apeninském poloostrově ve hvězdné italské skupině v čele s olympijským vítězem Gregoriem Paltrinierim.

"Kvalitní soupeře jsem otestoval a řekl bych, že i prohnal. Před měsícem jsme měli mezinárodní závody v Římě, kde se mi podařilo zaplavat na 400 metrů kraulem čas 3:49,1. Zaostal jsem jen sedm desetin za mým českým rekordem a skončil pátý. Na osmistovce jsem vyhrál a patnáctistovku zakončil druhý. Porazil mě jen Greg Paltrinieri, což mi dodalo zdravé sebevědomí a chuť trénovat. Na mistrovství světa se moc těším," řekl Micka.

Je nám líto, video expirovalo.
Micku a Seemanovou čekají rozdílné vrcholy plavecké sezony

Italskou zkušenost si pochvaluje. "Po osmi letech pod vedením trenérky Passerové jsem byl rád, že jsem si mohl vyzkoušet lehkou změnu. Pomohlo mi to hlavně psychicky. Půl roku jsem plaval s olympijskými medailisty a motivace do další práce mnohonásobně vzrostla. Těším se, co z toho vzejde," pokračoval.

Do Budapešti odcestuje ve čtvrtek s jasným cílem. "Hlavní výzvou je pro mě vytvoření nového osobního rekordu (českého rekordu, pozn. autora). I kdybych skončil třeba dvanáctý, ale vylepšil si své maximum, tak budu hrozně moc šťastný. Pro mě osobně je celkem jedno, kolikátý budu, hlavní je výsledný čas," zakončil Micka.

Ilustrační foto

Barbora Seemanová, nejmladší členka české olympijské výpravy v Riu de Janeiro, se s trenérkou Petrou Škábovou rozhodla soustředit na juniorské akce. Začátkem července získala během juniorského ME v izraelské Netanji kompletní sadu medailí - bronz, stříbro a zlato na trati 50 metrů v novém českém rekordu.

"Čas byl naprosto neuvěřitelný. Byla jsem neskutečně ráda. Nedokázala jsem ani popsat, co jsem cítila. Padesátka nikdy nebyla mým oblíbeným závodem, ale povedlo se to a hodně mile mě to překvapilo," uvedla sedmnáctiletá rodačka z Prahy, která bude mistrovství světa "dospělých" sledovat doma po soustředění v Děčíně. Juniorské MS ji čeká koncem srpna. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články