Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Za oponou 58. Rally Šumava Klatovy

Medaile žalují. Dokument ukazuje neradostné návraty sportovních legend

Jak dnes vypadají sportoviště, kde začínala Věra Čáslavská nebo Lukáš Krpálek? To ukáže dokument Medaile žalují. Mozaika se skládá z příběhů našich sportovních hvězd. Úspěšní čeští sportovci se ve snímku vracejí na místa, kde se rodila jejich budoucí sláva. Návraty ale nevyznívají příliš optimisticky. Pohled na haly, dráhy a tělocvičny, ve kterých tyto legendy začínaly, otevírá otázky směřující k systému financování českého sportu. Diváci ČT2 uvidí dokument v úterý 1. listopadu ve 20:55 hodin.

Věra Čáslavská na pražské Štvanici
zdroj: ČT

"Sedmdesát procent všech pozitivních zmínek o České republice je prostřednictvím sportovních úspěchů. Ale stát se o sport nestará. To byl jeden z hlavních argumentů, proč jsme se do toho dali," uvedl spoluautor projektu, režisér Jiří Podlipný.

"Všichni se radujeme z úspěchů našich sportovců a jsme na ně právem pyšní. Když se však s nimi půjdeme podívat na místa, kde začínali, tak nás radost i pýcha rychle přejde," řekl kreativní producent Jan Štern.

Tvůrci filmu nechali sportovní legendy – nedávno zesnulou Věru Čáslavskou, Lukáše Krpálka, Jiřího Holíka, Bedřicha Sčerbana, Pavla Ploce, Ondřeje Synka, Aleše Valentu, Ivo Viktora a Roberta Změlíka – sestoupit ze stupňů vítězů a vkročili spolu s nimi za kulisy zaslouženého obdivu fanoušků a reportérů. "Vzali jsme je dál, do ticha. A ty procházky nejsou úplně radostné," podotkl Podlipný.

Je nám líto, video expirovalo.
Jiří Podlipný a Jiří Studnička zvou na dokument Medaile žalují

"Osudy a vyprávění se tvořily naprosto přirozeně. Protože byli ve svém domácím prostředí, reagovali na to velice dobře. Měli velkou vnitřní touhu nám to všechno říct," dodal kameraman Jiří Studnička.

Autoři dokumentu našli haly, dráhy a tělocvičny, kde svou úspěšnou sportovní kariéru začínali a překvapeně sledují, jak dnes vypadají. "Krom mikropříběhů je film protkán celou řadou obrázků z jiných míst, než o kterých jsme se bavili. Dívali jsme se i jinam. Mapovali jsme střední Čechy, velkou část Moravy. Chtěli jsme to dát do širšího kontextu," zdůraznil Studnička.

Dokument otevírá řadu otázek týkajících se systému podpory a výchovy sportovců u nás a zabývá se tématy, jako je státní podpora sportu, podpora pohybové gramotnosti dětí a mládeže, zdravý životní styl, nebo oceňování sportovních aktivistů, organizátorů a trenérů.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články