Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Matyáš Žďárský - guru všech lyžařů

Praha – Otec sjezdového lyžování Matyáš Žďárský se narodil právě 25. února 1856. Jako zakladatel a průkopník tohoto sportu je oslavován nejen v Česku, ale i ve světě. Právě on přišel s převratným vynálezem, díky kterému dostalo lyžování dnešní podobu. Pro dnešního lyžaře je totiž pevné vázání naprosto běžnou záležitostí, pro Žďárského a jeho vrstevníky to však taková samozřejmost nebyla. Žďárský je osobností, jejíž jméno mezi horolezci dodnes žije ve slově "žďárák", tedy Žďárskeho bivakovcí pytel. Na jeho počest nese několik ulic v Čechách i Rakousku jeho jméno, byla po něm pojmenována i alpská horská chata a v Antarktidě i hora (Mount Zdarsky) i Žďárského museum Zdarsky-Museum in Lilienfeld. (více informací na serveru Horolezecká abeceda).

Matyáš Žďárský
zdroj: ČT24 autor: ČT24

Díky připevnění boty k lyži se stala jízda atraktivní a bezpečná. Lyžařům to dalo jistotu k odhodlání postavit se i na prudší svah. Žďárského objev se pak začal hojně šířit do světa. Vzděláním původně učitel se pak stal pravděpodobně prvním rakouským lyžařským instruktorem.

Lyžování a hory Žďárského nikdy nepřestaly zajímat. V roce 1896 sepsal první učebnici alpského lyžování na světě, navíc doplněnou čtyřmi desítkami fotografií. Pořádal výukové kurzy, v roce 1901 zorganizoval historicky první závod ve sjezdu - o čtyři roky později i ve slalomu na dvoukilometrové trati s 85 brankami.

Pak přišly další novinky. Vyvinul speciální botu, zkrátil délku lyží a odstranil ze skluznice lyže žlábek.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články