Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Matura: V družstvech se popereme o šesté místo

Val di Fiemme - Skokan na lyžích Jan Matura, pátý ze závodu na velkém můstku na mistrovství světa, věří, že české kvarteto může v sobotním závodu družstev myslet na elitní šestku. Spolu s ním budou v Predazzu bojovat Lukáš Hlava, Roman Koudelka a Jakub Janda. "Ostatní kluci mají obrovský potenciál. Jde jen o to, jak se jim to povede," řekl Matura po čtvrtečním závodu.

Na minulém šampionátu v Oslu skončili čeští skokani na velkém můstku osmí, o rok dříve na olympiádě ve Vancouveru byli o místo lepší. Nejlepší výsledek v poslední době předvedli na MS v Liberci v roce 2009, kde obsadili páté místo. "Hlávka (Hlava) má na lepší výsledky, než se mu tady daří v závodě. Ani Kuba (Janda) s Romanem (Koudelkou) neskáčou špatně, uvidíme. Popereme se o šesté místo," doplnil.

Matura, který začínal jako sdruženář, už přemýšlí i o konci letošní zimy. V pořadí světového poháru figuruje na skvělém osmém místě a pozici v desítce by rád udržel. "Ale nepřemýšlím, jak přesně. Nemá to cenu, ani se nedá plánovat. Když jsem něco zkoušel v tréninku, byl jsem najednou třeba šestnáctý. Strašně rychle se to mění. Současné skoky se po změně pravidel hodně vyrovnaly," řekl Matura.

Letos vyhrál dva závody světového poháru v Sapporu a na mistrovství světa dosáhl pátým místem nejlepšího výsledku v kariéře. Nechtěl srovnávat, co je lepší. "Vítězství je vítězství, ale mistrovství světa je jedinečný závod. V tom vidím asi cenu vyšší, i když si to teď nějak neuvědomuju."

Příští rok budou vrcholem olympijské hry v Soči. Třeba bývalý vítěz světového poháru Janda po hrách nejspíše ukončí kariéru. Třiatřicetiletý Matura je jen o dva roky mladší, o své budoucnosti zatím konkrétně rozhodnutý není.

"Mám svoje roky. Záleží na zdraví i výsledcích. Moje fyzička se ale udržet dá. Vždycky máte nějaký cíl jako olympiádu. Pak se uvidí, co bude dál," řekl skokan Dukly Liberec a připomněl, že důležitý je na můstku materiál. "Letos se to sešlo, kombinéza s lyžemi funguje. Když ne, jste rázem o deset patnáct míst jinde," uvedl.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články