Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Marko nakonec přestupuje do Svitav, Tuři se s Prostějovem dohodli

Prostějov - Slovenský basketbalista Roman Marko se ocitl mimo hru. Proti jeho přestupu do Svitav se postavilo vedení Prostějova, které si na třicetiletého rozehrávače nárokovalo práva. Nejlépe asistující hráč NBL se tak dostal do svízelné situace a v krajním případě mu hrozilo, že si do konce sezony nezahraje. Nakonec po dohodě obou klubů Marko mohl podepsat ve Svitavách smlouvu a za Tury může nastoupit už v úterním duelu v Ústí nad Labem.

Roman Marko
zdroj: ČTK autor: Adámek Ladislav

Kořeny celého sporu sahaly na závěr loňského roku. Ten se nesl v duchu velkého "exodu" prostějovských hvězd. Odešli Tomanec, Palyza a Pavel Slezák, kterého angažovaly Svitavy. Společně se Slezákem měl doplnit řady Turů právě Marko. Jeho příchod do Svitav oznámil jak místní web, tak klubové stránky Prostějova.

"Já jsem přišel do kanceláře za manažerem klubu tím, že chci odejít. Manažer klubu to přijal, myslím si, že jsme se rozloučili gentlemansky. Odevzdal jsem klíče od bytu," tvrdí aktér přestupu Marko.

Je nám líto, video expirovalo.
Prostějovský exodus

V kanceláři seděl podle jeho slov ještě spoluhráč Slezák, s oběma si generální manažer Prostějova prý podal ruku a převzal výpoveď. Zatímco přestup jeho kolegy se obešel bez komplikací, slovenského rozehrávače klub pár dní poté odmítl pustit.

"Po víkendu bylo najednou všechno jinak. Z mého pohledu je tohleto nejen neprofesionální co se týče basketu, ale i v nějaké lidské rovině by se tohleto nemělo stávat," přibližuje situaci ze svého pohledu Marko.

Generální manažer Prostějova Petr Fridrich odmítl celou situaci komentovat s tím, že se ztotožňuje se stanoviskem klubu. To mimo jiné tlumočil i v přímém přenosu České televize: "My tvrdíme, že Roman má platnou smlouvu. Od toho jsou svazové orgány, aby rozhodly," nechal se slyšet.

Je nám líto, video expirovalo.
BasketManie

V tuhle chvíli situace nabyla právních rozměrů. Celý spor významě ovlivňovaly dva dokumenty. Výpověď Marka a splátkový kalendář, který rozehrávač s Prostějovem uzavřel. "30. prosince dal hráč výpověď, ve které uvádí mimo jiné důvod kvůli zpožděným výplatám. Na výpovědi je, že převzal generální manažer Prostějova pan Fridrich, ale není tam, že souhlásí," uvedl pro pořad BasketMánie sportovní ředitel NBL Zděněk Ringsmuth.

Z právní stránky se jednalo o problém, který nahrával Prostějovu. Marko se totiž domníval, že je volným hráčem a začal vyjednávat se Svitavami. Jenomže ona výpověď byla sice přijata, ale nikoliv odsouhlasena.

Druhý klíčový dokument v celém sporu byl splátkový kalendář. Marko uzavřel tuto dohodu s Prostějovem jako alternativu k naplnění finančních závazků, které klub k hráči měl. "Hráč Marko uzavřel s Prostějovem splátkový kalendář, s tím, že veškeré závazky budou uhrazeny do 28. 2. 2017," uvedl Ringsmuth.

O tuto dohodu se opíral Prostějov. "My se domníváme, že na základě dohody, kterou jsme s ním sepsali, smlouva trvá a trváme na jejím plnění," vyjádřil se ke kauze prezident Prostějova Ivan Pospíšil.

V případě neplnění finančních závazků totiž basketbalista může odejít jako volný hráč do jiného klubu, jako tomu bylo v případě Slezáka. S tím počítal i Marko, který tvrdí, že splátkový kalendář uzavřel kvůli jistotě splacení dluhů, jenže: "V řádech ČBF je, že pokud je podepsaný splátkový kalendář, tak se to bere jako by to bylo finančně vyrovnané," dodává Ringsmuth.

Marko tak v tomto případě nemohl přestoupit do Svitav jako volný hráč a fakticky byl nadále členem prostějovského kádru. Splátkový kalendář navíc datuje první splátku k 31. 1. 2017, tedy ke dni, kdy končí přestupové období. Pokud by tedy Prostějov dohodu o splátkách porušil, slovenský basketbalista by už nestihl podepsat angažmá v jiném působišti.

Obě strany sporu nakonec zažehnaly hrozbu arbitráže a Marko mohl po dohodě klubů do Svitav přestoupit. "Došlo k dohodě klubů Prostějov a Svitavy a hráče Marka. Prostějov dal proto souhlas k přestupu hráče," potvrdil Pospíšil. "Hráč byl dopsán na naši soupisku a zítra může nastoupit k zápasu v Ústí nad Labem," doplnil tiskový mluvčí Svitav Pavel Špaček.

Je nám líto, video expirovalo.
Orel nebo Tur?
Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články