Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Máme nejlepší ligu na světě, z toho jsme čerpali, říká mistr světa v nohejbalu Pelikán

Praha – Čeští nohejbalisté na domácím mistrovství světa, jehož pořadatelství převzala Česká republika za Kanadu, po šesti letech dosáhli na zlato, když ve finále porazili Slovensko. Letošní systém turnaje, kdy se hrálo poprvé o turnaj kolektivní a o titul usilovala družstva, domácí reprezentaci nadmíru seděl, připsala si pouze jedinou dílčí prohru ve čtvrtfinále s Francií. Dle předsedy svazu Kamila Kleníka a kapitána reprezentace Radka Pelikána Češi zhodnocují zejména kvalitní domácí soutěž.

Utkání Česko - Slovensko
zdroj: ČTK autor: Josef Vostárek

"Trochu jsem čekal nadvládu českého týmu, protože systém družstev napomáhá tomu, že můžeme použít širší základnu oproti ostatním zemím. A viděl jsem aktuální formu hráčů, takže jsem tomu věřil. I když jsem se samozřejmě bál, aby nenastala nějaká komplikace," řekl ve Sportovních zprávách Kleník.

"Na titul jsme čekali šest let, což je docela dlouhá doba. Konečně se potvrdilo, že máme nejlepší soutěž na světě. Z toho jsme mohli čerpat," vysvětlil Pelikán. "Vždycky jsme to odstartovali výborným singlem, což vám dodá energii. V semifinále s Maďarskem ani žádná komplikace nebyla, jeli jsme to od začátku do konce ve výborné formě." 

Je nám líto, video expirovalo.
Hosté SZ: Kamil Kleník a Radek Pelikán o nohejbalu

"Český nohejbal má jednu velkou výhodu – hraje se tu už od meziválečného období, má dlouhodobý vývoj. Široká základna, která u nás hrála a hraje, začala hrát tradiční český nohejbal se třemi dopady míče na zem. To umožňuje všem hráčům v poli přichystat smečaři tu nejlepší pozici. Po odskoku míče je na to daleko více času a naši smečaři mají daleko více praxe," naznačil důvody dlouhodobého českého úspěchu Kleník.


V zahraničí se totiž hraje nohejbal poněkud jinak. "Ve světě to trochu pokulhává, v zahraničích je to na jiných principech. Tam se klade důraz hlavně na to, aby míč na zem vůbec nespadl. Hráči přichází z jiných sportů, fotbalu, futsalu, tam je pro ně důležitý pohyb, ekvilibristika, technika s míčem. A trošku jim schází útok. Tím, že my máme útok dlouhodobě vytříbený, je naše dominance tak dlouhá," dodal Kleník.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články