Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Majitelé si mohou najít páky, aby z NHL na olympiádu nikdo nejel, myslí si Bříza

Praha – Od rozhodnutí o neúčasti hráčů NHL na olympiádě v Pchjongčchangu 2018 se čile spekuluje, zda by do Jižní Koreje mohly dorazit alespoň některé hvězdy jako Rus Alexander Ovečkin. Že je tato možnost teoreticky možná, uznává i člen Mezinárodní hokejové federace IIHF Petr Bříza. Zároveň však dodává, že majitelé klubů si mohou najít páku, aby z elitní ligy nejel vůbec nikdo. 

Alexander Ovečkin
zdroj: REUTERS autor: Gary Hershorn

Hlásil to už před pondělním verdiktem a svá slova zopakoval i po něm. "Pro mě se nic nemění, na olympiádu pojedu," nechal se slyšet ruský reprezentant Alexandr Ovečkin, který je zároveň kapitánem Washingtonu.

S jeho záměrem souhlasil i majitel Capitals Ted Leonsis, jenž dokonce přiznal, že nebude bránit ani dalším hvězdám. Zda však vše půjde takto hladce a bez komplikací, není zatím ani zdaleka jisté.

Vše totiž bude záležet, jak proběhne nespočet dalších jednání, do nichž budou zapojeni majitelé klubů NHL, hráčská asociace NHLPA a třeba i jednotlivé svazy. "Hráči musí čekat. Určitě budou probíhat jednání mezi NHLPA a NHL. Buď to bude na každém majiteli, koho pustí, nebo bude snaha zaujmout jednotný postoj," myslí si Petr Bříza o vzniklé situaci.

Je nám líto, video expirovalo.
Bříza o neúčasti hráčů z NHL na OH: Je to škoda. Byli lokomotivou

Sám přiznává, že do rozhodování jako člen IIHF nevidí, jelikož se otázka týká NHL. Dokáže si však představit, že v případě dohody mezi majiteli mohou nakonec všechny hvězdy i Ovečkin zůstat v zámoří. "Je to o jejich vůli. Pokud se všichni shodnou, tak si dokáži představit, že mohou najít nějaké vnitřní mechanismy. To však ukáže až čas," komentoval Bříza.

V případě, že by ale někteří hráči od majitelů dostali zelenou, mohl by v zámoří začít velký boj. "V takovém případě by ostatní národní federace mohli začít tlačit na majitele a hráče. Každopádně se dá očekávat, že teď bude trochu zmatek ve vyjádřeních, která budou protichůdná. Budou se objevovat silná prohlášení, kdo koho pustí a nepustí a kdo se na jakou stranu přidá," řekl současný manažer hokejové Sparty.

Někteří funkcionáři stále věří, že by se mohla ještě celá kauza zvrátit a hráči z NHL nakonec na turnaj vyrazit všichni bez potíží. Jedním z nich je třeba generální sekretář IIHF Horst Lichner, který věří v další jednání. Bříza ale tak optimistiký není.

"Bylo by hodně překvapivé, kdyby se na tom něco ze strany NHL změnilo. Zároveň si nedokáži představit, že by Mezinárodní olympijský výbor odvolal, co už odvolal. MOV totiž nehodlá platit náhrady, cestování, pojištění a další kompenzace," přiznal, podle něhož by se náklady na účast hráčů z NHL pohybovaly kolem 20 milionů dolarů.

Bývalá brankářská opora české reprezentace, která se účastnila olympiád v Calgary, Lillehammeru a Albertville, je každopádně výsledkem dlouhodobého jednání zklamáná. "Je to velká škoda pro hokej i olympijské hry. Od roku 1998 je hokejový turnaj jasnou lokomotivou Her. Ten obrovský náboj a souboje nejlepších s nejlepšími během turnaje bude olympiáda postrádat," dodal.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články