Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Má neuvěřitelný dar, říká o světovém šampionovi Ondrovi trenér Binter

Praha – Český sportovní lezec Adam Ondra opět prokázal, že je ve svém odvětví nejlepší. Z mistrovství světa, které hostila od 14. do 18. září francouzská metropole Paříž, si třiadvacetiletý brněnský rodák odvezl dvě medaile. Zlatou za fenomenální výkon v lezení na obtížnost a stříbrnou v boulderingu. Čím se od ostatních závodníků liší? Výjimečnost studenta ekonomie poodhalil reprezentační kouč Tomáš Binter. 

Adam Ondra
zdroj: ČTK autor: Binter Tomáš

"Zřejmě je to největší talent, který se na světě narodil. Dokáže naprosto dokonale a efektivně vyhodnotit provedení potřebného pohybu. Má neuvěřitelný dar perfektně číst dané cesty, takže prakticky nechybuje. Ve chvíli, kdy chybu udělá, je schopný si ji v průběhu pohybu uvědomit a následně eliminovat," řekl o světovém šampionovi trenér národního týmu, který připomněl také důležitou roli rodinného zázemí.

"Oba rodiče jsou lezci a udělali naprosto maximum proto, aby Adam mohl svůj talent dále rozvíjet," doplnil.

Binter vnímá Ondru rovněž jako poctivého, charakterního, inteligentního člověka s jasnými názory a schopnostmi o nich diskutovat. "Celkový soubor lezeckých a osobnostních vlastností bezpochyby přispěl k jeho sportovnímu vývoji."

Soutěže v lezení probíhají tzv. onsight: závodník tedy vidí stěnu pouze během prohlídky. Při sledování Ondrova stylu nicméně pozornému divákovi připadá, jako by věděl, kudy vede správná cesta. "Ve startovním poli existují lezci, kteří jsou z hlediska fyzické síly či vytrvalosti lepší, ale Adam je maximálně efektivní. Je výjimečný zejména lezecky, což je rozhodující," zdůraznil reprezentační kouč.

Na stoupající výkonnostní trend českých závodníků má podle Bintera výrazný vliv lezecké centrum na pražském Smíchově, kde se talentovaní sportovci připravují poslední dva roky. Do té doby bylo nejbližší centrum podobného ražení v rakouském Innsbrucku. Během pařížského šampionátu totiž kromě Ondry prokázali příslušnost k elitě také Martin Stráník, Libor Hroza či Petra Růžičková.

Sportovní lezení bude od Tokia 2020 součástí olympijských her 

"Jako trenér reprezentace mám pochopitelně radost. Z hlediska charakteru sportu si myslím, že už tam dávno mělo být. Jedná se o přirozený pohyb, sportovní lezení má celosvětovou popularitu, soutěže jsou objektivně hodnoceny," uvedl Binter, který však, podobně jako sám Ondra, není nadšený z formátu olympijské soutěže.

Do jednoho závodu se má spojit hned trojice disciplín - prestižní lezení na obtížnost, bouldering a lezení na rychlost.

"Myslím si, že zvolený formát odporuje současnému systému sportovního lezení a jeho principům, což je pro samotný sport pochopitelně špatně. V tuto chvíli IFSC (mezinárodní federace sportovního lezení) řeší jak systém hodnocení, tak nominační kritéria, díky nimž lze nevhodnost formátu svým způsobem eliminovat," zakončil Binter.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články