Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Lyžařka Sudová vstupuje do sezony s novými lyžemi

Praha - S novými lyžemi vyrobenými přesně na míru vstoupí do olympijské sezony akrobatická lyžařka Nikola Sudová. Sedmadvacetiletá česká reprezentantka skončila v roce 2006 v Turíně šestá a v únoru příštího roku bude ve Vancouveru patřit mezi medailové adeptky. Do sezony totiž vstupuje jako bronzová medailistka z posledního světového šampionátu.

Menší komplikací v letní přestávce byla změna lyží. Její dřívější model se již přestal vyrábět, a tak musela Sudová se svým týmem a hlavně s trenérem Radkem Herotem hledat nového výrobce. "Před olympijskou sezonou není nic příjemného měnit lyže. Věděli jsme to ale s předstihem," řekla Sudová. Český výrobce jí postupně upravoval lyže podle instrukcí, až byla členka Dukly Liberec maximálně spokojená. "Trvalo to čtyři měsíce a udělali prakticky vše, co nám viděli na očích. Poslední verzi, včetně designu, jsem dostala před týdnem a jsem s nimi spokojená," pochvalovala si Sudová, která v pondělí odletí do Finska na první závod Světového poháru.

Nikola Sudová:

"Když se člověk čtyři roky připravuje na jeden den, na 13. února, tak plány pro Vancouver jsou jasné. Přijít na kopec, v kvalifikaci skončit do třetího místa a pak vyhrát. To chce ale dalších patnáct holek."

Dobrý pocit z přípravy jí nekazí ani současné lehké nachlazení. "Doufám, že do odletu se z toho dostanu," uvedla stříbrná medailistka z MS v roce 2005. V minulých měsících se připravovala prakticky neustále v zahraničí. Začala koncem září v Austrálii a poté jezdila ve Švýcarsku a v Rakousku. "Vše proběhlo tak, jak jsme chtěli. Neopakoval se loňský rok, kdy jsme týden stáli, protože nejezdily vleky," uvedla.

Ukáže Sudová dvojitou helikoptéru?

V tréninku se věnovala i nácviku nového skoku - dvojité helikoptéře, kterou již dva roky plánuje zařadit do své jízdy. Ještě to však v závodě neudělala. "Poslední dobou pokulhávala, ale bylo to proto, že jsem byla unavená. Určitě ji ale nemám tak vychytanou, že když mě v noci vzbudíte, skočím ji. Na to je potřeba několik let," podotkla Sudová.

Ani si netroufla odhadnout, zda ji v některém závodu SP nebo na olympiádě do jízdy zařadí. "Ve Vancouveru se rozhodneme až v den závodu. Podle toho, jak na tom budou ostatní a jaké budou podmínky. Uvidíme, jestli se to vyplatí, jestli bude potřeba riskovat, nebo bude Nikol schopná bojovat o medaile i bez ni," prohlásil trenér Herot.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články