Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Lyžař století je mrtvý. Raška podlehl nemoci

Nový Jičín - Ve věku 70 let zemřel legendární skokan na lyžích Jiří Raška. Olympijský vítěz z Grenoblu 1968, nositel medaile Za zásluhy a vítěz domácí ankety o lyžaře století, skonal v novojičínské nemocnici po dlouhé nemoci.

Jiří Raška
zdroj: ČTK autor: Vondrouš Roman

Raška se do světové špičky zařadil dvěma čtvrtými místy na MS 1966 v Oslu. Proslavilo ho zlato z olympijských her v Grenoblu v roce 1968 a také vítězství na prestižním Turné čtyř můstků (1971).

Jeho triumf, který znamenal pro Československo první zlatou medaili ze zimních olympijských her, inspiroval spisovatele Otu Pavla k napsání Pohádky o Raškovi, ve které například barvitě vylíčil vítězný skok národního hrdiny.

Za medaile televizi

Za olympijské zlato a stříbro dostal Raška tajně 10 000 korun a televizi. "Pravidla Mezinárodního olympijského výboru zakazovala přijetí finančních odměn," vysvětlil. Když mu vedení automobilky Škoda nabídlo vůz značky Škoda 1100 MB, také jej nemohl přijmout: "Rok jsem s ním jezdil a pak jsem jej s nějakou slevou odkoupil."

Ještě rok předtím ale na mistrovství světa na Štrbském Plese vybojoval stříbro. Neztratil se ani na OH v Sapporu 1972, kde obsadil páté místo na středním a desáté na velkém můstku. V reprezentaci vydržel šestinásobný mistr republiky dlouhých 16 let.

"Vždycky jsem to bral jako sport pro chlapy, kteří mají odvahu. Nejraději jsem měl velké můstky a lety na lyžích. Ty měly své kouzlo. Povede-li se vám pěkný let, je to úplně něco jiného než se pohybovat tady na zemi," popsal svůj milovaný sport Raška, který v roce 1969 v Planici překonal výkonem 164 metrů světový rekord.

Naposledy skákal v roce 1979, to už ale jako veterán. Svět skoků na lyžích ve skutečnosti nikdy neopustil, jen se z můstku ve Frenštátě přesunul pod něj, kde sledoval a pomáhal novým skokanským nadějím.

Za jeho úspěchy stojí také tvrdá práce pod vedením trenéra Zdeňka Remsy. Raška se hrdě hlásil k tomu, že patřil mezi takzvané Remsa Boys. "Byli jsme skvělá parta. V té době jsme předběhli svět především v kondiční přípravě. Navíc u nás už tehdy byly můstky s umělou hmotou. Trénovat jsme tak mohli i v létě. Dnes zase za světem pokulháváme," řekl jednou Raška, jenž v roce 1968 podepsal prohlášení 2 000 slov.

Jiří Raška:

"Sportu jsem dal vše a nikdy se z úspěchů nevznášel v oblacích."

Kolem skokanských můstků se nejslavnější rodák z Frenštátu pod Radhoštěm pohyboval i v posledních letech, přestože kvůli různým zdravotním problémům již nezastával žádnou oficiální funkci. V rodinné tradici pokračovali také Raškův syn Jiří i vnuci Jiří a Jan.

Loni v říjnu převzal Raška od prezidenta republiky Václava Klause medaili Za zásluhy. Tehdy si stěžoval na problémy se srdcem, po operaci měl trojitý bypass. Příští měsíc by oslavil jednasedmdesátiny.

Klaus dnes zaslal Raškově manželce Věře soustrastný dopis. "Pro mne vždy zůstane statečným sportovcem i skvělým člověkem. (...) Jsem rád, že jsem jej jen před několika měsíci mohl ocenit státním vyznamenáním. Ocenění si zasloužil nejen za své sportovní medaile, ale i za to, co pro český sport udělal v následujících desetiletích, především svou obětavou prací pro mládež," napsal prezident.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články