Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Luhový: Být Lafata v Plzni, má na kontě daleko víc branek

Praha – Od sezony 2010/11 nezná fotbalová liga jiného krále střelců než Davida Lafatu. Současný útočník Sparty a dříve Jablonce na korunu nejlepšího kanonýra útočí i letos, ale jeho dominance již není tak jednoznačná jako v předchozích ročnících. Fotbalový expert Milan Luhový si však myslí, že i přes to dvaatřicetiletý reprezentant v české nejvyšší soutěži stále nemá mezi útočníky konkurenci.

Milan Luhový
zdroj: ČT

"V posledních letech žádný jiný střední útočník kromě Lafaty v české lize střelecky nezaujal. Nikdo jiný není schopný si udržovat nějakou laťku 15-20 nasázených branek za sezonu. On je úplně jiný i v zakončení než ti, kteří vyhráli krále střelců v předchozích letech," řekl Luhový, sám dvojnásobný nejlepší střelec ligy.

Pravdou přitom je, že Lafata na začátku své kariéry až tak nezářil. V dresu Českých Budějovic, Škody Xanthi, Austrie Vídeň či na počátku svého angažmá v Jablonci sice branky dával, ale k magické hranici dvaceti branek se začal blížit, až když mu začalo táhnout na třicítku. "On v té době jako by dozrál plus mu sedlo mužstvo, které v tu dobu bylo v Jablonci," prozradil Luhový, jenž vidí výjimečnost Lafaty hned v několika aspektech.

"On má výborný výběr místa. K tomu ještě umí zakončovat pravou, levou a dobrou má i hlavu. Z tohoto všeho on těží. V jeho prospěch hraje i jeho konstituce. Je takový lehkonohý v porovnání s pomalejšími fotbalisty," uznal bývalý hráč Dukly Praha, španělského Sportingu Gijon či francouzského Saint-Etienne.

Lafata po návratu z Rakouska během sedmi sezon v Jablonci a Spartě nasázel 95 branek a celkově má již v české nejvyšší soutěži na kontě 135 gólů, čímž předstihl na špici historických tabulek Horsta Siegla.

Podle Luhového Lafatovy góly nesou určité specifikum, skoro vždycky pro jeho tým znamenají body. "On většinou dává rozhodující branky, což je pro útočníka velmi důležité. Hodně jiných střelců se trefí dvakrát za stavu 5:0. Takto nasbírá patnáct gólů za sezonu a myslí si, že je to dobré číslo. Přitom ta efektivita pro mužstvo není tak velká. Zatímco u Lafaty ty branky znamenají body. Tutu sezonu díky němu Sparta získala 17-20 bodů, což už je velké číslo," podotkl na adresu kanonýra, díky kterému jsou Pražané velice blízko ukončení čtyřletého čekání na titul.

Plzeň by mu více seděla

Luhový však zároveň dodal, že kdyby dvaatřicetiletý reprezentant místo Sparty odešel do Plzně, mohl střelecky zářit ještě mnohem víc. "Kdyby byl v Plzni, nastřílí daleko více branek a byl by efektivnější, protože Viktoria si svým stylem udržuje velké hřiště, zatímco Sparta to moc nedodržuje."

Lafata i přesto v letošní sezoně prozatím nasázel 13 branek a v tabulce střelců je druhý za svým týmovým kolegou a záložník Josefem Hušbauerem. Ten má na kontě ještě o jednu branku více a může se stát vůbec prvním čistokrevným záložníkem v historii české ligy, jenž tuto statistiku ovládne "On má letos vynikající sezonu. Přirovnal bych ho tak trochu k Lampardovi a Gerrardovi, kteří hrají podobnou roli. Má vynikající zakončení levou a pravou. Dokáže proměňovat penalty plus si umí dobře najít střeleckou pozici," dodal Luhový.

Zkušený útočník si však korunku může ještě vybojovat. Do konce ligy Spartě totiž zbývá pět kol.

Je nám líto, video expirovalo.
Studio fotbal extra
Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články