Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Loni jsem brečela, letos byly jen slzičky, řekla po stříbru z X-Games Samková

Praha – Když po projetí cílem uviděla, že jí o pár centimetrů opět uniklo vytoužené zlato z X-Games, padl na Evu Samkovou velký smutek. S postupem času se jí však výsledek rozležel v hlavě a vzhledem k zdravotním komplikacím byla se stříbrem spokojena. "Ukápla mi slza, ale méně než minulý rok. To jsem výsledek obrečela. Uvědomila jsem si totiž, že člověk musí být vděčný, takže jsem ráda, jak to dopadlo," řekla česká snowboardcrossařka.

Eva Samková
zdroj: ČTK autor: Vondrouš Roman

"Člověk vždy, když dojede do cíle, chce být první. S odstupem si ale uvědomuji, že loni jsem tam byla šestá a spadla jsem. Na začátku sezony jsme vůbec nevěděli, jestli budu s ohledem na problémy s ramenem jezdit, takže je to vlastně skvělé. Daří se a sezona začíná skvěle," řekla Samková.

Dvaadvacetiletá česká reprezentantka v Aspenu nestačila jen na Lindsey Jacobellisovou, která tento prestižní podnik vyhrála podesáté. Samková s ní prohrála těsně. Zkušenější soupeřka ji předjela v závěru, kdy se v jedné ze zatáček rozhodla jet vnitřní stopou.

"Eva tam ale chybu neudělala. Od začátku jsme plánovali, že pojede takhle a počítali jsme s tím, že ji tam lehce dojedou a možná i někdo předjede. Musela takhle jet s ohledem na svůj radius. Kdyby to vzala na vnitřek, tak upadne nebo ji to zdrží mnohem více," podotkl trenér Marek Jelínek

Menší chyba však přišla následně, kdy Samková dojela Jacobellisovou. "Dojela ji moc brzy. Už se za ni neměla zavěšovat a měla jet svoji stopu. A asi by vyhrála. Cílová čára byla brzy, hned za skokem a Evka se z toho pytle za ní dostala až těsně před skokem. Pak už to nešlo," vysvětlil Jelínek.

V daný moment se podle něj projevilo, že Samková trénuje většinou sama a není zvyklá závodit ve skupinách. "Navíc Lindsey už je třicet a má hodně zkušeností. Ale pracujeme na tom, aby se to u mě zlepšilo," řekla Samková.

X-Games jsou největší akcí

Start na X-Games si Samková hodně užila. I proto, že to byl pro ni jeden z hlavních vrcholů sezony, ve které nejsou olympijské hry ani mistrovství světa. "Se Světovým pohárem to nejde srovnávat. Tam jde o celkový výsledek, o dlouhodobou výkonnost. X Games je největší závod, na který musí být člověk pozvaný. Je to pohoda a show. Navíc zde byl snowboarding dříve než na olympiádě," uvedla Samková.

Eva Samková
zdroj: ČTK autor: Stejskal Ivo

Nyní se bude rodačka z Vrchlabí dva týdny připravovat v Česku, kde absolvuje i domácí mistrovství - klasické i akademické. "Poté odletíme na Svěťáky do Ruska a do Koreji," řekla Samková, které patří v průběžném pořadí SP páté místo. "Vyhrát celkově bude hodně těžké, protože Francouzka Nelly (Moenneová-Loccozová) hodně odskočila. A já byla jednou třináctá, což se blbě dohání. Třetí Lindsey je ale přede mnou o 50 bodů, což by ještě šlo," věří Samková.

Radost jí dělá i skutečnost, že ramena, se kterými má dlouhodobé problémy, vcelku drží. I když závodí se speciální ortézou a s tejpami. "Po začátku sezony jsme ortézu předělali a ramena zatím drží. Navíc jsme trochu změnili start, abych měla od začátku zapojené všechny svaly. Když totiž cuknu, tak rameno vypadne," uvedla. Případnou operaci bude řešit až po sezoně. "Problémem ale je, že je to vrozené. Mám hypermobilitu a mám mělké kloubní jamky, takže stažení vazů to tolik nevyřeší," dodala Samková.

Je nám líto, video expirovalo.
Samková: Na výhru na X-Games budu muset počkat
Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články