Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Listkiewicz: Rozhodčí by se měli učit analyzovat vlastní chyby

Praha – Zvýšení dlouhodobě nízké důvěry v prvoligové rozhodčí, větší prostor pro mladé perspektivní sudí a větší otevřenost komise rozhodčích, takové jsou nejbližší cíle jejího nového předsedy Michala Listkiewicze. Zkušený polský funkcionář a bývalý špičkový arbitr chce být také transparentní ve zveřejňování trestů pro rozhodčí a jejich výkonnost by rád stabilizoval i pomocí pravidelných sebehodnocení.

Michal Listkiewicz
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Osobně chce Listkiewicz vidět tři až čtyři zápasy z každého ligového kola. "Teď jsem byl na Spartě a na Bohemians, příští týden jedu do Karviné, do Liberce a na Slavii. Zápasy budou ale navštěvovat i moji kolegové z komise. Chceme, aby na každém zápase byl kromě delegáta i člen komise rozhodčích," řekl Listkiewicz.

Zaměřit se chce i na Fotbalovou národní ligu, kde by chtěl dávat víc prostoru mladým talentovaným sudím. "Chtěl bych, aby mladí rozhodčí pískali důležité zápasy druhé ligy. Budu tato utkání sledovat, a pokud se rozhodčí ukáže jako perspektivní, tak po třech, čtyřech zápasech ve druhé lize může jet klidně na první ligu. A když bude dobrý, tak mezi elitou zůstane," nastínil Listkiewicz.

Je nám líto, video expirovalo.
Listkiewicz: Rozhodčí nejsou hráči, musí podávat stabilní výkony

Nový šéf rozhodčích chce, aby komise byla otevřenější než ta předchozí. Proto bude vždy v pondělí po uplynulém kole zveřejňovat případné pozastavení delegace pro jednotlivé rozhodčí. Sudí také nově budou psát sebehodnocení po každém utkání a na rozdíl od minulosti se po zápasech budou moci vyjadřovat.

"Rozhodčí budou mít tři dny na to, aby zanalyzovali svoje chyby, proč k nim došlo. Chyby budou vždy, i v Lize mistrů. Jde o to, aby si rozhodčí uvědomili, jakých pochybení se dopustili, třeba špatným postavením, a příště je jich vyvarovali," vysvětlil bývalý dlouholetý předseda polského svazu.

U rozhodčích je podle něj důležitá stabilita výkonů. "U hráče je akceptovatelné, že mu jeden zápas vyjde, a druhý ne. Rozhodčí ale musí podávat stabilně kvalitní výkony, ať jde o první, nebo druhou ligu, nebo třeba pohár," řekl Listkiewicz.

Většinu času bude trávit v Česku. "Přijedu v pátek a každý víkend uvidím tři, čtyři zápasy. V pondělí máme komisi rozhodčích, pak pojedu na dva, tři dny domů. Jednou za měsíc kvůli semináři zůstanu celý týden tady, takže asi 80 procent času budu tady," dodal třiašedesátiletý bývalý elitní sudí, který pískal mimo jiné finále mistrovství světa 1990. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články