Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Liberecký sprint se chce při SP ukázat v novém světle

Praha - Sprinty Světového poháru v běhu na lyžích se v půlce ledna vrátí skoro po dvou letech do areálu ve Vesci. Naposledy tam lyžaři závodili při mistrovství světa v únoru 2009. V této sezoně budou sprinty dvojic klasicky a jednotlivců volnou technikou jedinými závody SP v Česku: v Liberci se uskuteční 15. a 16. ledna. Šampionát v Liberci skončil dluhem 108 milionů korun. Pořadatelé se ale s minulostí nespojují a doufají v úspěšný závod i organizaci.

"Je tady nový organizační výbor, nová generalita Liberce, a doufáme, že nová doba areálu ve Vesci," řekl ředitel organizačního výboru Oto Linhart na tiskové konferenci v Praze.

Chtějí přilákat co nejvíc fanoušků i lidi z Liberce. "Aby Liberečáci viděli, že se tam dají udělat závody, které nejsou megalomanské, nabídnou sportovní zážitek i vyžití," řekl Linhart. Pro malé lyžaře bude nedaleko cíle postaven Snowkidzz park, veřejnost si může po SP vyzkoušet trať v rámci amatérského závodu. Vstupné na jeden den stojí 150 korun, rodina zaplatí 250 korun. Celý rozpočet je stanoven na 8,5 milionu korun, z větší části ho mají pokrýt příjmy z televizních a marketingových práv.

Je nám líto, video expirovalo.
Lyžaři se vrátí do Vesce

Češi budou moci využít národní skupinu a především u mužů dostanou vedle reprezentačního A-týmu šanci mladí, jako třeba nadějný Jan Bartoň. "Je to talent od přírody," řekl o něm sportovní ředitel běžců na lyžích Čestmír Skrbek.

Podle ředitele běžeckého lyžování FIS Jürga Capola je trať sprintu ve Vesci dobrá. "Na šampionátu měla úspěch a navíc je podobná té, která bude měsíc poté na mistrovství světa na Holmenkollenu," konstatoval Capol. Liberec v hlasování na konferenci FIS porazil městský sprint v Miláně. Česko figuruje v návrhu kalendáře až do roku 2015. V roce 2012 by se měl vrátit SP do Nového Města na Moravě a o rok později opět do libereckého areálu.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články