Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Liberecký šampionát skončil, pochyby zůstávají

Liberec - Největší sportovní podnik, který kdy Česko hostilo, skončil. Mistrovství světa v klasickém lyžování patří také k nejdiskutovanějším v posledních letech. Po sportovní stránce dopadl liberecký šampionát dobře, obchodníci a podnikatelé v regionu ale mluví o katastrofě. Daňové poplatníky stál šampionát přes dvě miliardy korun, navíc se o hospodaření zajímá Nejvyšší kontrolní úřad, který podal žalobu na neznámého pachatele.

Šampionát navštívilo 170 tisíc diváků, což je sice méně, než se předpokládalo, zároveň ale jde o jednu z nejvyšších návštěv lyžařského mistrovství. "Organizátoři odvedli velký kus práce nejen v průběhu závodů, ale i během příprav a já jsem s výsledkem moc spokojen," pochvaloval si prezident mezinárodní lyžařské federace Gian Franco Kasper. Také primátor Liberce Jiří Kittner byl se šampionátem spokojen, mistrovství prý proběhlo lépe, než předpokládali i optimisté.

Organizátoři zatím neznají přesné příjmy ze vstupného, stejně tak chtějí vystavit definitivní účet za šampionát až za několik týdnů po finální účetní uzávěrce. Prodávali se ale hlavně levnější vstupenky, a tak tržby za lístky nedosáhnou očekávaných 120 milionů korun.

Ztráty počítají i liberečtí podnikatelé, většina návštěvníků totiž do centra Liberce vůbec nezavítala a ulice byly prázdnější než jindy. "Je to jeden z nejhorších kšeftů, co jsme zažili," stěžuje si jeden ze stánkařů. "My jsme sázeli na cizince, ale tady cizinci vůbec nejsou," dodává další.

Rozpočet akce nejvíce dotoval stát, který na šampionát přispěl částkou skoro 1,5 miliardy. Půl miliardu zaplatilo město Liberec, kraj pak přispěl 150 miliony, ale náklady mohou ještě růst. Výši státního příspěvku kritizoval ministr financí Miroslav Kalousek: "Samozřejmě, že částky dvou miliard korun mimořádně želím. Ne že bych byl proti sportu, ale za dvě miliardy by mohly žít všechny sportovní svazy dva roky, takže vynaložení peněz na Liberec vidím jako zbytečný přepych," uvedl Kalousek.

Nejvíc peněz stála daňové poplatníky rekonstrukce skokanského areálu a můstků na Ještědu, která spolkla skoro 700 milionů. Bezmála půl miliardy pak organizátoři použili na vybudování běžecké základny ve Vesci. To také odpůrci šampionátu zpochybnili s tím, že místo nízko položeného areálu se mohlo závodit na už prověřených tratích například na nedalekém Bedřichově, čímž by se prý výrazně ušetřilo.

Dalších skoro 500 milionů putovalo na výstavbu bytů v Zeleném údolí, kde během šampionátu našli dočasný azyl lidé podílející se na chodu mistrovství. Rekonstrukce vysokoškolských kolejí Technické univerzity v Harcově, které sloužily závodníkům, stála asi 75 milionů. Náklady na vlastní organizaci mistrovství se vyšplhaly na 300 milionů korun.

Liberecký šampionát ale bude plnit stránky novin i po svém skončení. Nejvyšší kontrolní úřad totiž podal v souvislosti s hospodařením trestní oznámení na neznámého pachatele. Peníze daňových poplatníků se prý nevyužívaly hospodárně, v několika případech se dokonce při přípravě šampionátu obcházel zákon. Pochybení našel NKÚ jak na straně města Liberce a Technické univerzity, ale také na straně ministerstva školství, které peníze na sportovní klání poskytlo.

Opuštěné stánky
zdroj: ČT24 autor: ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články