Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v půlmaratonu

Liberecký šampionát juniorů chce být nejen sportovní, ale i společenskou akcí

Praha - Juniorský světový šampionát v běžeckém lyžování se bude chtít vyhnout problémům, které provázely seniorské mistrovství světa z roku 2009. To před čtyřmi roky vzbudilo kontroverze napříč společností kvůli své předraženosti, nyní má být vše v naprostém pořádku. V areálu ve Vesci se představí více než 600 závodníků z 36 zemí, i s realizačními týmy pod Ještěd přijede na 2 000 lidí. V pořadu Na slovíčko se představily tři osobnosti spjaté s organizací libereckého šampionátu.

Běžkařský areál ve Vesci
zdroj: ČT24

Vesecký areál bude hostit závody ve dvou věkových a třech sportovních kategoriích. Diváci tak budou mít možnost sledovat všechny klasické disciplíny (běh na lyžích, skoky na lyžích a severskou kombinaci), sportovci však zároveň budou děleni i podle svého věku – v kategorii do dvaceti let se představí ve všech třech disciplínách, ve starší kategorii do 23 let pak pouze v běhu na lyžích. Jak uvedl prezident organizačního výboru Roman Kumpošt, důvodem je větší důraz na vytrvalost, která je v běhu na lyžích vyžadována. Sportovci zde svého vrcholu dosahují až ve starším věku, a proto je třeba závodníky v tomto sportu rozdělit do více kategorií.

Organizátoři se budou chtít vyhnout problémům, které potkaly seniorský šampionát před čtyřmi lety. Podezřele financovaná akce tehdy plnila první stránky novin, nyní by však vše mělo být v naprostém pořádku a Liberecký kraj se těší na tuto ve světě zimních sportů prestižní událost.

Zuzana Kocumová (náměstkyně hejtmana Libereckého kraje a bývalá juniorská mistryně světa):

"Organizační výbor má hodně zkušeností s pořádáním světových pohárů i jiných soutěží, takže nepředpokládám, že by tam byly nějaké problémy, co se týče organizace."

Liberci jako pořadatelskému městu hraje do karet i příznivá poloha areálu ve Vesci, který je blízko krajskému městu, což sportovci jistě ocení. "Přeji si, aby sportovci vzpomínali na šampionát nejen jako na špičkovou sportovní událost, ale i společenskou akci. Je to na jednu stranu vstupenka do světa dospělého lyžování, ale já doufám, že vzhledem k tomu, že jde o mladší kategorie, nebudou brát své výsledky tak seriózně. Aby to pro ně byla spíš společensko-sportovní záležitost," řekla Kocumová.

Je nám líto, video expirovalo.
Na slovíčko... před začátkem MS juniorů v klasickém lyžování 2013 Česko

Mistrovství světa juniorů začíná v neděli, mezi jeho hlavní hvězdy bude patřit několik sportovců s již známými jmény. Jde však o mladší sourozence úspěšných závodníků – vypjatá může být běžecká bitva mezi mladšími bratry dvou titánů současného seniorského lyžování, kterými jsou Northug a Cologna, představí se taktéž bratr vítěze světového poháru v severské kombinaci Jasona Lamy-Chappuise. Na závodníky čekají náročné tratě a kdo z celkem 630 sportovců obzvláště zazáří, má velkou šanci představit se i na seniorském mistrovství ve Val di Fiemme. Právě juniorské šampionáty totiž většinou slouží jako brána do světa velkého lyžování.

A co ve Vesci bude čekat české reprezentanty? Podle Martina Petráska, stálého spolupracovníka Redakce sportu ČT, běžci na lyžích v současnosti prochází generační obměnou. Snad s výjimkou sprinterů, kteří se představí na začátku příštího týdne, by tak neměli zasáhnout až do medailových bojů. Výkonnost běžců i běžkyň bohužel nedosahuje takových kvalit a závodníci se nemohou rovnat slavným jménům jako Kateřina Neumannová či Zuzana Kocumová. Poslední hvězdou, která zazářila na juniorských akcích a etablovala se i mezi seniory, byl Martin Jakš.

Svá želízka v ohni tak česká výprava vyhlíží jinde – jde o Michaelu Doležalovou ve skoku žen a Tomáše Portyka taktéž ve skoku.


Hlavní zprávy

Nejčtenější články