Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Liberecké MS čeká nabitý den

Liberec – Rozmanitý sportovní program má dnes Mistrovství světa v klasickém lyžování v Liberci. Sportovci poměří své síly ve všech disciplínách – běhu, severské kombinaci i skocích na lyžích. Skokani absolvují kvalifikaci na páteční závod na velkém můstku, v dalších dvou kategoriích proběhnou týmové závody. Čeští sportovci mají rozdílné ambice, oba týmy ovšem chtějí skončit alespoň v první desítce. Zejména sdruženáři, kteří přijeli na MS s velkými ambicemi, budou chtít prolomit dosavadní nedobré výsledky.

Běžecká štafeta žen na 4 x 5 kilometrů začne ve Vesci krátce po poledni. V tomto závodě mají velkou šanci na úspěch Finky, jejichž závodnice Aino-Kaisa Saarinenová a Virpi Kuitunenová již ovládly dnešní sprint dvojic. Ve štafetě je doplní ještě Pirjo Muranenová a Riitta-Liisa Roponenová, všechny čtyři běžkyně figurují v průběžném žebříčku letošního SP v první patnáctce. Mezi favoritky patří také Italky, v jejichž týmu poběží Arianna Follisová a Marianna Longaová, a Norky s Marit Björgenovou, Therese Johaugovou a Kristin Störmer Steirovou, které figurují v první desítce SP, a čtrnáctou Annou Haagovou.

Od českého týmu ve složení Eva Skalníková, Kamila Rajdlová, Ivana Janečková a Helena Erbenová se mnoho nečeká, ovšem výsledek dnešního sprintu, v němž Rajdlová s Janečkovou skončily desáté, může domácí fanoušky povzbudit. "Uvidíme, jestli nám to nesebere nějaké síly," prohlásila Janečková. "Musíme teď hodně regenerovat. Ale osmé místo zítra by bylo skvělé," řekla.

Týmový závod sdruženářů obsáhne skok na velkém můstku HS134 a štafetu na 4 x 5 kilometrů. Na vysoké umístění mohou pomýšlet Američané, jejichž závodník Todd Lodwick vyhrál oba závody jednotlivců. Spolu s ním bude startovat Bill Demong, Johnny Spillane a také nevýrazný Eric Camerota. Vyrovnanější týmy mohou představit Norové nebo Němci, kteří mají všechny členy týmu v první třicítce SP.

Český tým se představí ve složení Pavel Churavý, Tomáš Slavík a Aleš Vodseďálek, které by měl doplnit Miroslav Dvořák, jenž se však potýká s lehkou virózou. "Snad jsme to podchytili včas, děláme všechno možné, aby se dal dohromady, protože bez něj jsme nahraní," řekl trenér českých sdruženářů Luděk Šablatura. Jako náhradníci jsou připraveni Martin Skopek a Lukáš Havránek.

Ačkoli domácí sdruženáři přijeli do Liberce s velkými ambicemi, jejich dosavadní výsledky na MS nebyly příliš přesvědčivé. Nejlepšímu českému závodníkovi Pavlu Churavému ani žádnému z jeho kolegů se na šampionátu zatím nepodařilo skončit v první desítce, ve druhém závodě dokonce nefigurovali ani mezi nejlepšími třiceti.

"Vyříkali jsme si všechno. Domluvili jsme se, že zapomeneme, co se stalo s lyžemi a tak dále. Tím jsme to ukončili," řekl Šablatura. "Šlo hlavně o to, aby se kluci uvolnili, začali myslet pozitivně a zase se smát," uvedl kouč.

Až sdruženáři vyklidí velký liberecký můstek, nastoupí na něj specializovaní skokani. Ty čeká kvalifikace a čeští reprezentanti si věří jak do ní, tak i do samotného závodu. Zejména někdejší vítěz světového poháru Jakub Janda doufá, že skončí podstatně lépe než na malém můstku, kde nepostoupil do druhého kola.

"Létá se výš než na středním. Ve vzduchu se dá bojovat a doletět dál," uvedl Janda, jenž v probíhající sezoně opět začal spolupracovat s trenérem Vasjou Bajcem, který jej dovedl k vítězství na Turné čtyř můstků a celkovému triumfu v SP v sezoně 2005/2006.

Z českých skokanů má ovšem největší ambice Roman Koudelka, který na malém můstku skončil devátý. Spolu s ním a Jandou se představí dva závodníci, které ale kouč ještě nevybral.

Skok na velkém můstku na Ještědu čeká sdruženáře v 11 hodin, o dvě hodiny později odstartuje ve Vesci štafeta žen na 4 x 5 km. Od 15:15 poběží na stejných tratích sdruženáři stíhací závod podle výsledků skoku. Kvalifikace skokanů specialistů je naplánována od 17 hodin.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články