Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Lendl: Trénovat Berdycha? Musel bych si být jistý, že mu můžu pomoci

Praha – Ivan Lendl patří mezi nejlepší tenisty historie, v posledních letech ale na sebe upozornil především jako trenér. Andy Murray pod jeho vedením prolomil prokletí britských tenistů a zvítězil ve Wimbledonu, navrch přidal i triumf na londýnské olympiádě a US Open. S Murraym se Lendl po dvou letech rozloučil, protože prý zkrátka neměl dost času. Přesto se objevují spekulace, zda by se Lendl nemohl v budoucnu ujmout Tomáše Berdycha. "Zatím jsem se tím nezabýval," tvrdí bývalá světová jednička.

Je nám líto, video expirovalo.
Host Sportovních zpráv: Ivan Lendl

"Ten důvod (proč jsem se rozloučil s Andym Murray) byl časový, to je pro mě momentálně nejhorší. Ale nejde jen o čas. Jde i o to, aby si ty osoby sedly. Aby ten, co koučuje, měl co nabídnout tomu, co se chce zlepšit. A naopak," prohlásil Lendl v rozhovoru pro Českou televizi.

"S Andym to bylo ideální. Poněvadž on prošel do tří grandslamových finále a nevyhrál a já jsem tomu rozuměl. Věděl jsem, jak se cítí, protože se mi to stalo také. Čili tam to bylo ideální. Nechci tím říct, že s Tomášem Berdychem by to ideální nemohlo být, ale časově je to teď moc těžké," dodal.

Sám Lendl prý neví, zda by vůbec nabídku trénovat českou jedničku přijal, pokud by přišla. "Zatím jsem se tím nezabýval," přiznala bývalá světová jednička. "Nevím. Musel bych začít posuzovat, jestli mám co nabídnout. Ať už Tomášovi, nebo komukoliv jinému. Musel bych si myslet, že mu můžu pomoci. A když nebudu věřit, že mohu někomu pomoci, tak bych to neměl dělat. Musel bych také začít posuzovat, jestli by to bylo vůbec reálné," zamyslel se Lendl.

Českým tenistům se poslední roky dařilo v Davis Cupu, velký individuální úspěch ale stále nepřichází. "Ono to v posledních letech bylo dost těžké. Byl tam Federer, Nadal, Djokovič a ještě Murray do toho. Ale teď se to trošku otevřelo. Federer stárne a výsledky nejsou, jaké by chtěl. Nadal byl zraněný a sám říká, že mu chybí sebevědomí, a Djokovič taky nevyhrává tolik, co vyhrával. Andy Murray měl operaci zad na podzim a také se do toho teprve dostává."

Lendl věří, že velká chvíle Tomáše Berdycha by mohla teprve přijít. "Je to otevřené trochu víc, pro skupinu, která byla pod nimi. To znamená Tomáš Berdych, Del Potro nebo někdo mladší. Dimitrov se nabízí, že by se mohl probojovat do desítky. Takže je to víc otevřené, ale je to těžké," uzavřel Lendl.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články