Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Legkov se odvolá. Distanc od MOV je politické rozhodnutí, prohlásil jeho právník

Diskvalifikovaný olympijský vítěz Alexandr Legkov se nevzdává. Podle očekávání se proti doživotnímu vyloučení z olympijských her bude bránit u mezinárodní sportovní arbitráže CAS. Oznámil to právní zástupce Legkova. Ruského běžce na lyžích ve středu potrestal Mezinárodní olympijský výbor spolu s krajanem Jevgenijem Bělovem v souvislosti s dopingovou kauzou ruských sportovců při OH 2014 v Soči.

Alexander Legkov
zdroj: Reuters autor: Sergej Karpuchin

Mezitím se ještě chystá přijmout další opatření Mezinárodní lyžařská federace FIS. "Rozhodnutí MOV se zatím týká jen olympiád. Teď je na FIS, aby ze závěrů MOV vyvodila důsledky i v jiných oblastech, jako je Světový pohár nebo další závody FIS," uvedla federace.

FIS si počká, až MOV rozhodne o všech šesti ruských běžcích na lyžích, kteří jsou od loňského prosince předběžně suspendováni. Poté se bude jejich případy zabývat dopingový panel FIS a rozhodne o dalším postupu. Všem hrozí na prahu olympijské zimy dlouholeté tresty, Světový pohár začne 24. listopadu.

Podle německého právníka Christofa Wieschmanna MOV při verdiktu ignoroval důkazní materiál i zprávy expertů. "Rozsudek byl jasný ještě před vstupem do soudní síně. Je to politické rozhodnutí," řekl Wieschmann.

"Dotázaní forenzní experti MOV řekli: 'Neexistují žádné důkazy o manipulaci s testy těchto sportovců.' McLaren řekl, že nemá žádné poznatky o individuálních proviněních, a ani předložené dokumenty nic nepřinesly. A co udělá MOV? Řekne: 'Přesto je odsoudíme,'" uvedl právník.

MOV oběma závodníkům doživotně zakázal účast na olympijských hrách v jakékoliv roli. Navíc rozhodl o jejich zpětné diskvalifikaci ze všech soutěží v Soči. Legkov tak mimo jiné musí vrátit zlato ze závodu na 50 km a stříbro ze štafety, z níž kvůli jeho startu MOV diskvalifikoval celý ruský tým. Bělov v Soči žádný cenný kov nezískal.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články