Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Lavička: Čekáme od zkušenějších hráčů, že se projeví víc

Praha - Sparta si v posledních týdnech zasluhuje mnohem více pozornosti, než by sama chtěla. Prohry v posledních čtyřech zápasech však vedou k pochybnostem v médiích ohledně personálního obsazení pozic, nedostatku lídrů na hřišti a u některých také o tom, zdali je sázet na mladé hráče dobrá cesta. O tom všem mluvil v rozhovoru s ČT trenér Letenských Vítězslav Lavička. Ten jisté chyby uznává, spolu s fotbalovým expertem Pavlem Karochem jsou však přesvědčeni, že nastavená filozofie klubu je správná.

A nejsou to jen oni – pozitivní signál směrem k týmu podle Lavičky vyslalo i sparťanské vedení. Atmosféra v kabině je prý pozitivní a i hráči, kteří se nedostanou na hřiště, úspěchy fotbalistům ze základní sestavy přejí. "Nikomu se nelíbí sedět na lavičce, ale moje dosavadní zkušenost s hráči je pozitivní. Na trénincích i v zápasech panuje dobrá atmosféra, kluci se na fotbal těší. A radost ze hry je i jeden z těch hlavních komponentů, které se snažíme hráčům říkat," myslí si Lavička.

Pozitivita ze strany sparťanského trenéra je důležitá, zvláště kvůli sebevědomí mladých hráčů a také kvůli kombinačnímu fotbalu, na který se chce Sparta přeorientovat ze silového pojetí hry, kterým se prezentovala již dlouhou dobu. "Snažím se dát hráčům důvěru. Chceme hrát více kombinační fotbal tak, abychom nechali míč na zemi a byli jsme aktivní v držení míče," plánuje sparťanský trenér.

Na Lavičkovi je však vidět, že to poslední, o co jeho mladý kádr zrovna stojí, je mediální pozornost a tlak. "Každý hráč ho snáší různě, někdo lépe, někdo hůře. Samozřejmě to není pro dvacetileté hráče jednoduché. Je to ale proces práce a důvěry v hráče. Pokud ti hráči mají chuť se zlepšovat – a my vidíme, že mají –, tak s nimi rádi pracujeme a věříme, že ten výkonnostní růst přijde," doufá sparťanský kouč.

Sázka na mladý tým je v Evropě zvláště v posledních letech běžnější než kdykoliv předtím. Pomoct by však zvláště teď měli zkušenější hráči, Lavička však říká, že se tomu někdy neděje. "Někdy v kritických momentech očekáváme, že role těch zkušenějších hráčů by měla být výraznější než doposud," kritizuje Lavička. "Ale my k tomu přistupujeme velmi otevřeně a konstruktivně, v kabině si spoustu věcí vyříkáme."

Je nám líto, video expirovalo.
Na slovíčko
Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články