Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Láska k rychlým kolům se krasobruslařce Maškové stala osudnou

Praha - Krasobruslařka Hana Mašková byla národem zbožňovanou královnou ledu. Jejími trumfy byly elegance, krása i noblesa a také výborné skoky. "Když halou doznívají poslední tóny Smetanovy Vltavy a Hanka roztáčí závěrečnou piruetu, už nikdo nepochybuje o tom, že na ledové ploše vidí novou mistryni Evropy," říkali sportovní komentátoři při jejím největším úspěchu v roce 1968 ve švédském Västeras. Osudnou se jí však stala její láska k rychlým kolům. Nezvládnutá zatáčka a střet s kamiónem ji ve Francii připravily 31. března 1972 v pouhých 22 letech o život. Poslední místo k odpočinku nalezla na vyšehradském hřbitově. Její hrob zdobí okřídlené ženské torzo od Jana Štursy.

Hrob Hany Maškové
zdroj: www.findagrave.com

S její osobností vplula na led elegance a půvab. Hana Mašková, dívka, která vrátila po Áje Vrzáňové české ženské krasobruslení do světové špičky. Za svou poměrně krátkou aktivní sportovní kariéru získala titul mistryně Evropy v roce 1968, stříbrné medaile z mistrovství Evropy v letech 1967 a 1969 a v neposlední řadě bronzové medaile ze zimních olympijských her 1968 v Grenoblu a z mistrovství světa 1967 - 68.

Hana Mašková se narodila 26. září 1949 kuchařce a číšníkovi, tedy do žádné sportovní rodiny. Své dětství trávila mezi ostatními dětmi batolícími se na ledě na Štvanici. Bedlivě na ně dohlížel Karel Glogar. Poté se dostala do rukou trenéra Jaroslava Sadílka, aby se jí nakonec těsně před mistrovstvím Evropy 1963 v Budapešti ujala trenérka Míla Nováková. Za Hančiným úspěchem se skrývala těžko představitelná dřina. Odříkání ale přineslo triumfy, které Hanku vynesly mezi světové královny ledu. Pak přišla láska s textařem Jiřím Štaidlem, jehož poznala už coby známá a oslavovaná krasobruslařka na koncertě Karla Gotta v roce 1968.

Na ledě se však na Hanku začala lepit smůla, která vyvrcholila při exhibici ve švýcarském Winterthuru, kdy si po nevydařeném trojitém rittbergru narazila kostrč, a následkem toho odstoupila od své další účasti na mistrovství světa v Coloradu Springs. Právě tam se psychicky zlomená Hanka rozhodla pro ukončení své amatérské závodní kariéry a k přestupu do lední revue. Její brusle na povinné cviky tak zřejmě dosud leží na dně coloradského jezera, kam je hodila pouze v přítomnosti své trenérky.

V roce 1969 nastoupila Hanka Mašková do světově známé lední revue Holiday on Ice, s níž se dostala i do Prahy. Přesto, že zpočátku se zdálo, že Mašková je šťastná, časem jí přišla vystoupení v lední revue úmorná a počítala s tím, že po dvou letech revue opustí.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články