Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Laidlaw vykopal Skotům výhru nad Francií, ostrovní derby ovládla Anglie

Ragbisté Anglie pokračují v cestě za ziskem třetího prvenství na Six Nations v řadě. Albion v tradičním derby přehrál Wales 12:6 a v tabulce je druhý pouze o skóre za vedoucím Irskem. Na rekordním patnáctém domácím vítězství Angličanů v řadě se rozhodujícími dvěma pětkami podílel Jonny May. Skotové se otřepali z těžké porážky v Cardiffu a zásluhou přesných kopů Greiga Laidlawa udolali Francii 32:26. Už druhý debakl schytala Itálie, dlouhodobě nejslabší účastník turnaje si z Irska veze příděl 19:56.

Jonny May v utkání s Walesem
zdroj: Reuters autor: Paul Childs

Angličané na Twickenhamu rozhodli skvělým nástupem do zápasu. Pokop Owena Farrella za velšskou obranu doběhl volný May a už ve třetí minutě skóroval, a stejný hráč se prosadil i na konci úvodní dvacetiminutovky. Domácí tak vedli rychle 12:0 a zásluhou perfektně fungující defenzivy náskok udržovali. Garethu Anscombeovi navíc rozhodčí po poradě s videem neuznali pětku.

Velšané, oslabení mimo jiné o nemocného hrdinu zápasu se Skoty Leigha Halfpennyho, měli v druhém poločase územní převahu a zásluhou trestného kopu Anscombea se dostali v závěru na šestibodový rozdíl, na případný obrat už ale neměli dost času.

Výsledné skóre 12:6 je nejnižší za posledních pět let, naposledy stejným poměrem porazili Angličané Irsko. Velšané prohráli pátý z posledních šesti venkovních zápasů, zatímco Lvi jsou pod Eddiem Jonesem na domácí půdě stále stoprocentní. "Byl to těžký zápas. Wales si zaslouží uznání, hrál skvěle a jsem šťastný za výhru," uvedl Jones.

"Jsem zklamaný, neuznaná pětka byl klíčový moment zápasu. Bohužel videorozhodčí udělal podle mě velkou chybu. Anglie je skvělý tým, ale pokud hrajete s nejlepšími, potřebujete mít i štěstí nebo důležitá rozhodnutí ve svůj prospěch. A ty dnes šly proti nám," konstatoval trenér Walesu Warren Gatland.

Greig Laidlaw v utkání s Francií
zdroj: Reuters autor: Russell Cheyne

První poločas v Edinburghu patřil Les Bleus, po bleskové akci Teddyho Thomase a úspěšné konverzi a trestném kopu Maxime Machenauda vedli hosté poměrně záhy 10:0. Sean Maitland sice vzápětí dokázal snížit, pohodlný náskok ovšem vrátil Francouzům ve 26. minutě znovu skvěle hrající Thomas.

Důležitá pro nahlodané sebevědomí byla 31. minuta, kdy po přihrávce Laidlawa skóroval Huw Jones a dostal domácí do kontaktu. Přesto šli po trestném kopu Thistles do kabin se šestibodovým mankem.

Po přestávce obě strany skórovaly už pouze z penalt, a Francouzi stejně jako před týdnem doma proti Irsku doplatili na nedisciplinovanost. Ještě v 60. minutě stále vedli o šest bodů, v závěrečné fázi zápasu se ale nevyvarovali chyb a Laidlaw byl z trestných kopů neomylný.

Jeho čtyři úspěšné tříbodové pokusy otočily skóre a Skotové mohli slavit první výhru v ročníku. "Když většinu utkání dotahujete, tak musíte ukázat soudržnost a charakter. Byli jsme přímočařejší a dočkali se za to odměny," zhodnotil utkání skotský kouč Gregor Townsend.

Irové rozhodli souboj s Itálií čtyřmi pětkami už v prvním poločase a poté, co Robbie Henshaw položil chvíli po změně stran popáté a zvýšil na 33:0, mohli si dovolit ve zbytku utkání šetřit některé opory.

Toho využili Azzurri zejména v poslední fázi zápasu ke snížení hrozivě narůstajícího skóre. Domácí si ale bez problémů udržovali odstup a při svém jubilejním 300. vítězství v historii položili nakonec celkem osmkrát. Irsko díky bonusovému bodu vede tabulku o skóre před Anglií.

Výsledky 2. kola Six Nations:

Irsko - Itálie 56:19 (28:0)
Pětky: 11. a 44. Henshaw, 60. a 70. Stockdale, 14. Murray, 21. Aki, 35. Davies, 53. Best - 56. Allan, 66. Gori, 75. Minozzi. Konverze: Sexton 5/5, Carbery 3/3 - Allan 2/3. Rozhodčí: Poite (Francie). Diváci: 51 700, hráno na Aviva Stadium.

Anglie - Wales 12:6 (12:3)
Pětky: 3. a 20. May. Konverze: Farrell 1/2. Trestné kopy: 24. Patchell, 76. Anscombe. Rozhodčí: Garces (Francie). Diváci: 82 000, hráno na Twickenhamu.

Skotsko - Francie 32:26 (14:20)
Pětky: 12. Maitland, 31. Jones - 3. a 26. Thomas. Konverze: Laidlaw 2/2 - Machenaud 2/2. Trestné kopy: 43., 48., 60., 64., 70. a 76. Laidlaw - 9. a 40. Machenaud, 46. a 57. Serin. Rozhodčí: Lacey (Irsko). Diváci: 67 144, hráno na Murrayfield.

Zdroj
BBC, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články